Veroordeelde MH17-verdachte wil president van Rusland worden

© Alexander Zemlianichenko / AP

Newsweek

| New York | Boris van der Spek | 01 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oud-leider Proud Boys krijgt 17 jaar celstraf vanwege bestorming Capitool

» Protest tegen VN in Congo kost aan 48 burgers het leven

Igor Girkin zit in een Russische cel vanwege kritiek op het Kremlin

Een van de meest prominente verdachten van het neerhalen van de MH17-vlucht wil president van Rusland worden. Het gaat om de nationalist Igor Girkin, die op Telegram, waar hij 700.000 volgers heeft, heeft gezegd dat hij het beter zou doen dan de ‘te aardige’ Vladimir Poetin, zo schrijft Newsweek.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ten tijde van de MH17-vlucht stond Girkin aan het hoofd van een groep pro-Russische rebellen die actief waren in de bezette regio Donbas. Hij werkte eerder voor inlichtingendienst FSB en zit momenteel in een Russische cel in afwachting van zijn straf. Hij wordt verdacht van ‘extremisme’ omdat hij aanhoudend kritiek op het Kremlin levert. Als hij wordt veroordeeld, mag hij niet meedoen aan de verkiezingen volgend jaar in maart.

Ondanks dat Girkin in een cel zit, blijft hij kritiek uiten op wat hij ‘incompetente bestuurders’ noemt. Hij zegt dat Poetin zich aan het lijntje liet houden door Oekraïne en het Westen en dat Rusland nog niet klaar was voor een snelle oorlog in Oekraïne. Ook haalt Girkin met regelmaat uit naar corrupte oligarchen die te veel macht in Rusland zouden hebben.

Lees ook:

Recent verschenen