Toeristen vast op Machu Picchu vanwege protesten

© Willian Justen de Vasconcellos / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 23 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland laat andere landen vrij in levering Leopard-tanks

» Tien doden bij schietpartij nachtclub Californië

Betogers hebben toegangswegen geblokkeerd

Honderden toeristen zijn vast komen te zitten op Machu Picchu nadat de toeristische trekpleister in Peru werd gesloten door de autoriteiten, schrijft La Republica. In de stad Cusco, de dichtstbijzijnde grote stad, wordt al wekenlang zwaar geprotesteerd en de situatie zou niet veilig zijn voor toeristen en buitenlanders. Enkele toeristen besloten na de aankondiging terug te gaan, anderen zijn later geëvacueerd door reddingswerkers.

Demonstranten blokkeerden eerder al een belangrijke trein richting Machu Picchu. Ook andere wegen in de regio zijn geblokkeerd door betogers, die eisen dat de in december afgezette en gearresteerde ex-president Pedro Castillo wordt vrijgelaten. Castillo werd afgezet omdat hij probeerde het parlement te ontbinden en met name in de provincies waar zijn aanhang groot is, zoals Cusco, zijn de protesten zeer hevig geweest.

Interim-president Dina Boluarte, die voorlopig nog de steun heeft van het Congres, heeft hard gereageerd op de betogingen. Tot nu toe zijn er zestig doden gevallen. Ook zijn er tal van gewonden en arrestaties door de politie, die beschuldigd wordt van repressie en geweld. Boluarte heeft al laten weten van geen wijken te willen weten, en zet betogers vooral weg als vandalen.

Lees ook:

Recent verschenen