VN: Minder doden dan gedacht bij overstromingen Libië

© Hamza Turkia / Xinhua

CNN

| Atlanta | Joep Harmsen | 18 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Taiwan zou 103 Chinese militaire vliegtuigen hebben gedetecteerd in luchtruim

» Oekraïne wint terrein rondom Bachmoet: Klisjtsjiivka herovert

De VN spreken nu van zo’n 4000 doden en 9000 vermisten

De Verenigde Naties hebben zondag het aantal slachtoffers van de ramp in Libië dat ze eerder hadden aangekondigd naar beneden bijgesteld, meldt CNN. Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) zegt nu dat er in het hele land ten minste 3958 mensen zijn omgekomen als gevolg van de overstromingen vorige week en dat er nog meer dan 9000 mensen worden vermist. Op zaterdag zei OCHA nog dat alleen al in de oostelijke stad Derna minstens 11.300 mensen waren omgekomen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘We baseren ons op cijfers die zijn geverifieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie’, vertelde Farhan Haq, plaatsvervangend woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, zondag aan de Amerikaanse nieuwszender. Het hogere dodental van zaterdag zou gebaseerd zijn op cijfers van de Libische Rode Halve Maan, maar die organisatie vertelde CNN dat het nooit zo’n hoog dodental van de overstromingen in Derna heeft doorgegeven aan de VN. Op de vraag waarom de VN het dodental verkeerd hadden vermeld, zei Haq tegen CNN: ‘In veel verschillende tragedies herzien we uiteindelijk onze cijfers. Dat is precies wat hier gebeurt.’

Derna, het epicentrum van de overstromingen tijdens storm Daniel, werd in tweeën gespleten nadat het water afgelopen zondag hele wijken had meegesleurd. Vóór de tragedie telde de stad ongeveer 100.000 inwoners. Volgens CNN werd de impact van de storm verergerd door een dodelijke samenloop van factoren, waaronder verouderende, afbrokkelende infrastructuur, onvoldoende waarschuwingen en de effecten van de versnellende klimaatcrisis.

Lees ook:

Recent verschenen