Vreugdetranen in Myanmar na vrijlating van 5000 gevangenen

© Stringer / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 21 oktober 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aanslag in Damascus weerlegt het beeld van een veilig Syrië

» In de VS heb je geen bachelordiploma nodig voor een goed betaalde baan

De militaire junta heeft meer dan 5000 tegenstanders vrijgelaten

Het was al donker toen de eerste gevangenen op 18 oktober werden vrijgelaten. Op de beelden, genomen door South China Morning Post, is het weerzien ontroerend. De tranen stromen. Tranen van opluchting en vreugde. Sommigen van hen zaten al weken, soms maanden, weg te kwijnen in de gevangenissen van het land omdat zij zich op de een of andere manier hadden uitgesproken tegen de staatsgreep van 1 februari, schrijft Courrier International.

Meer dan 1100 mensen zijn gedood bij het neerslaan van protesten in het hele land. En onafhankelijke organisaties melden dat er zo’n 7300 mensen achter de tralies zijn gezet. Maar het heersende leger kondigde op 18 oktober een onverwachte amnestie af voor 5636 van hen. Officieel, zoals het hoofd van de junta zelf uitlegt in de video van de Hongkongse krant, vanwege het festival van Thadingyut, het boeddhistische feest van de lichten, op 20 oktober.

Maar het lijkt erop dat het besluit van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten, waarvan Myanmar lid is) om Min Aung Hlaing niet uit te nodigen voor haar volgende topontmoeting, van 26 tot 28 oktober in Brunei, het leger ertoe heeft aangezet deze stap te zetten. Het was een klap in het gezicht van het leger, dat nog steeds op zoek is naar enige vorm van legitimiteit op het internationale toneel.

‘Het leger was zijn belofte om een dialoog met de oppositie aan te gaan niet nagekomen’

De ASEAN, aldus de website The Irrawaddy, was van mening dat het leger ‘zijn belofte om een dialoog met de oppositie aan te gaan en het geweld in het land terug te dringen, niet was nagekomen’. Vorige week zei de junta zelfs tegen een gezant van de ASEAN dat het voor hem onmogelijk zou zijn Aung San Suu Kyi te ontmoeten, die sinds 1 februari wordt vastgehouden. Erywan Yusof, de viceminister van Buitenlandse Zaken van Brunei, dat het roulerend voorzitterschap van de ASEAN bekleedt, heeft zijn bezoek afgezegd, meldt The Diplomat.

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Birma’s buurlanden besloten de junta te ‘straffen’. Waarschijnlijk onder druk van de Verenigde Staten, waarvan president Joe Biden de top in Brunei zal bijwonen, en de Europese Unie.

Dissidente media laten zich echter niet voor de gek houden. De dag na de eerste vrijlatingen werd gemeld dat sommigen ‘opnieuw gearresteerd’ waren. In Mandalay bijvoorbeeld werden ‘11 van de 38 vrijgelaten politieke gevangenen op weg naar de uitgang van de Meiktila-gevangenis door de politie gearresteerd’; zij zouden nu beschuldigd kunnen worden van terrorisme, schrijft The Irrawady in een ander artikel.

Lees ook:

Recent verschenen