Canada treedt toe tot Amerikaanse anti-Chinese alliantie

© Ryan Remiorz / The Canadian Press / ZUMA Press

360 Magazine

| Amsterdam | 28 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Elon Musk neemt Twitter over en ontslaat bedrijfstop

» Vladimir Poetin: ‘Wereld staat voor gevaarlijkste decennium sinds Tweede Wereldoorlog’

Canada steunt VS in grotere rol Azië

Canada kondigde donderdag aan dat het zou toetreden tot het Indo-Pacific Economic Framework (IPEF), ‘dat wordt gezien als de kern van een Amerikaanse strategie om de economische macht van China in de regio tegen te gaan’, meldt South China Morning Post. De noorderbuur van de VS maakt deze beslissing vijf maanden nadat de Amerikaanse president Joe Biden de alliantie van dertien landen lanceerde.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly kondigde het besluit aan op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Joly verklaarde dat Ottawa een ‘grotere rol’ wil spelen in de regio en ‘de betrokkenheid bij de Verenigde Staten’ in het gebied zou verdiepen.

Momenteel zijn Australië, Brunei, Fiji, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en Vietnam lid van het IPEF. De alliantie werd in mei door Biden geïntroduceerd, vijf jaar nadat de VS zich onder zijn voorganger Donald Trump hadden teruggetrokken uit het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst die door twaalf landen in Azië en de Pacifische regio, Noord-Amerika en Zuid-Amerika was ondertekend.

Lees ook:

Recent verschenen