Verkiezing nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden loopt vertraging op

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 04 januari 2023

» Kroatië twintigste land dat euro invoert

» Canada verbiedt buitenlanders twee jaar lang huizen te kopen

Republikein McCarthy wist geen meerderheid te behalen

Na een chaotische dag heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog geen nieuwe voorzitter. De Republikeinse Partij heeft sinds januari een meerderheid in het Huis, maar Kevin McCarthy, de grootste kanshebber namens de partij, kreeg in drie verschillende stemrondes telkens geen absolute meerderheid achter zich, meldt The Washington Post. Op woensdag worden er een nieuwe stemronde gehouden.

Binnen verschillende factoren binnen de Republikeinse Partij waren twijfels over McCarthy. Enkele zeer conservatieve afgevaardigden vonden hem niet conservatief genoeg, anderen vonden hem te veel achter Trump aanlopen. Bij de stemming kwamen die twijfels naar boven: telkens lukte het de Republikeinse fractie niet om massaal achter McCarthy te gaan staan, waar de Democratische fractie zich wel achter Hakeem Jeffries wist te scharen, die de nieuwe fractievoorzitter van de Democraten is.

Het is voor het eerst in honderd jaar dat er na een eerste stemronde geen voorzitter in het Huis werd gekozen. McCarthy hoopte de opvolger van Nancy Pelosi te worden, die de afgelopen jaren namens de Democraten het Huis voorzat. Zij zit nog wel in het Huis maar is gewoon afgevaardigde voor haar district.

Lees ook:

Recent verschenen