Azië


Het land met zeshonderd miljoen bewakingscamera's

14 december 2017 - 07:30
De Chinese overheid houdt zijn burgers scherp in de gaten. Binnenkort bespieden in totaal zo’n zeshonderd miljoen camera’s het gedrag van de Chinese burgers.

Orwell in China: overheid wil een Sociaal Krediet Systeem

7 december 2017 - 15:45
De Chinese overheid heeft serieuze plannen om als eerste land ter wereld in 2020 een Sociaal Krediet Systeem in te voeren: een puntensysteem voor iedere inwoner dat een indicatie geeft van ‘sociaal acceptabel gedrag’ en dat publiekelijk toegankelijk is.

Donald Trump in Azië: 
een president zonder strategie

7 december 2017 - 07:30
Donald Trumps recente twaalfdaagse rondreis door Azië verliep zonder grote incidenten. Ook sloot de Amerikaanse president een tiental lucratieve deals. Maar hij kon niemand duidelijk maken hoe hij denkt te reageren op de toenemende macht van China.

Zo pak je het plasticprobleem aan: met zeewier

24 november 2017 - 07:00
Evoware, een start-up uit Indonesië, maakt eetbare verpakkingen voor voedsel uit zeewier en hoopt zo het probleem van plasticvervuiling aan te pakken. Indonesië is de tweede grootste plasticvervuiler ter wereld.

Xiongan: een nieuwe stad voor Chinese leiders

23 november 2017 - 07:00
Net zoals zijn voorgangers laat de Chinese leider Xi Jinping een modelstad bouwen. Met één belangrijk verschil: Xiongan – vlak bij Beijing – wordt niet zozeer een centrum van economische, maar van politieke macht.

Vaderloze kinderen van de nachtjacht

20 november 2017 - 07:00
In delen van Bhutan bestaat de ‘bomena’ nog, een heel aparte manier om iemand het hof te maken. Mannen klimmen na zonsondergang door de slaapkamerramen van huwbare vrouwen en doen een aanzoek. Maar die oude traditie, waarbij de keuze aan de vrouw was, leidt nu tot seksueel misbruik en alleenstaand moederschap.

Deze Chinese miljardair vecht tegen corruptie in China | VIDEO

19 november 2017 - 08:30
Vastgoedmiljardair Guo Wengui woont in zelfgekozen ballingschap in een aangenaam appartement van 68 miljoen dollar aan het New Yorkse Central Park. Daar vandaan voert hij een mediaoorlog tegen de regering in zijn vaderland China.

Nederige excuses voor 20 seconden te vroeg vertrokken trein

17 november 2017 - 07:00
Dat de treinen in Japan stipt op tijd rijden is bekend, maar heel soms gaat er iets mis. Een stadstrein in Tokio vertrok deze week 20 seconden te vroeg en het management van de Tsukuba Express Line ging door het stof.

Rotterdams bureau ontwerpt adembenemende bibliotheek in China

15 november 2017 - 07:00
Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV , in Nederland onder meer bekend van de Rotterdamse Markthal, de Silodam in Amsterdam en het VPRO -gebouw in Hilversum, heeft een indrukwekkende bibliotheek in China opgeleverd.

Norilsk, de giftige stad in Siberië | VIDEO

13 november 2017 - 16:00
Dicht bij de poolcirkel ligt de afgesloten stad Norilsk, Siberië. Van de 177.000 inwoners werkt het grootste deel voor Norilsk Nickel, ’s werelds grootste mijncomplex. Een jaarlijkse uitstoot van twee miljoen ton giftige dampen, een gebied ter grootte van Duitsland waar alle natuur dood is, twee keer zo veel kans op kanker en tien jaar kortere levensverwachting dan elders in Rusland. Maar de bewoners houden van hun stad, vertellen ze in deze verontrustend feeërieke film van Victoria Fiore.

Azië » Archief