De oorsprong van de fidget spinner ligt bij Palestijnse opstand

CNN Money  | 20 June 2017 - 17:1520 Jun - 17:15

De ontwerpster van de fidget spinner, het rustgevende draaispeeltje dat in korte tijd een wereldwijde rage werd, zegt dat Palestijnse stenengooiers de basis van het idee vormden.

Catherine Hettinger was in de jaren tachtig op bezoek bij haar zus die in Israël woont. De Eerste Intifada, de Palestijnse volksopstand tegen de Israëlische bezetting van de Westbank en de Gazastrook, was net begonnen.

De opstand begon op 9 december 1987 in een vluchtelingenkamp nadat een vrachtwagen van het Israëlische leger in botsing was gekomen met een Palestijnse personenwagen, waarbij de Palestijnse inzittenden omkwamen. Na het ongeluk groeide de Palestijnse verontwaardiging uit tot massaal verzet, dat pas zes jaar later tot bedaren kwam met de ondertekening van de Oslo-akkoorden tussen Palestina en Israël.

Het jarenlange protest bestond uit burgerlijke ongehoorzaamheid, boycot van Israëlische producten en onophoudelijk gegooi met stenen en molotovcocktails naar eenheden van het Israëlische leger. Uiteindelijk stierven 1962 Palestijnen en 277 Israëli’s door het geweld.

Toen ze tijdens haar verblijf in Israël van het geweld hoorde begon Catherine Hettinger na te denken over een manier om vrede tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen. Haar eerste idee om ‘zachte‘ stenen te ontwerpen als symbolisch vredesgebaar, verwierp ze.

Thuisgekomen in de VS kwam ze uiteindelijk tot de fidget spinner, bedoeld als een rustgevend speeltje. De eerste versie kwam in 1993 op de markt, vier jaar later verwierf Hettinger patent op haar uitvinding. Maar Hasbro, de derde grootste speelgoedmaker ter wereld, wees haar uitvinding af nadat verschillende consumententesten ongunstig uitvielen.

Om onduidelijke redenen begon Hasbro twintig jaar na het oorspronkelijke ontwerp toch met de productie van de spinners. Het is inmiddels een doorslaand succes. Sinds mei van dit jaar bestaat een groot deel van de Speeltjes en Spellen-top 20 van Amazon in de VS uit spinners en varianten erop.

Foto: Joan Dragonfly

Plaats een reactie