‘Patriottisme is een intellectuele misvatting’

VS | Amerika's | The Point  | 15 September 2020 - 09:0015 Sep - 09:00

Vaderlandsliefde bestaat niet volgens George Kateb, een van de invloedrijkste denkers over individuele vrijheid en democratie in de Verenigde Staten. Over zijn stelling: ‘patriottisme is geen deugd’ sprak hij met John Baskin van het Amerikaanse literaire tijdschrift The Point.

George Kateb is emeritus hoogleraar politicologie aan Princeton University, waar hij vanaf 1987 de William Nelson Cromwell-leerstoel bekleedde. Hij is bekend om zijn boeken over individualisme, het politieke leven en de Amerikaanse democratie. Patriotism and Other Mistakes (2006), een bundel die onder meer een aantal essays bevat die in de nasleep van 9/11 zijn geschreven, bevat Katebs meest diepgravende behandeling tot nu toe van de fenomenen patriottisme en nationalisme als politiek, moreel en esthetisch concept.

In uw boek Patriotism and Other Mistakes noemt u patriottisme een dubbele misvatting. Ten eerste is het een ernstige morele dwaling, ten tweede vloeit het voort uit mentale verwarring. Kunt u iets meer zeggen over deze twee misvattingen?

‘Ik noem patriottisme een misvatting omdat het in het geval van patriotten een morele misvatting is. Het is vrijwel altijd de directe of indirecte bron van verdorvenheid, wangedrag en het veroorzaken dan wel verduren van leed. Doordat patriottisme oorlogen faciliteert, waarvan de geschiedenis ons leert dat ze meestal onnodig en niet te rechtvaardigen zijn, vermeerdert het de totale hoeveelheid menselijk leed. Oorlogen hebben misschien andere voordelen, maar de kosten ervan zijn altijd te hoog.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie