Economie


Droogte dwingt tot graanimport

21 mei 2019 - 20:00
Australië is normaal gesproken de grootste producent en exporteur van tarwe op het zuidelijk halfrond, maar door de aanhoudende droogte in het oosten van het land is het dit jaar gedwongen Canadees graan te importeren. Dat is voor het eerst in meer dan tien jaar tijd.

De waarde van Trump Tower daalt

20 mei 2019 - 20:00
Trump Tower, ooit het kroonjuweel in het vastgoedimperium van Donald Trump, geldt nu als een van de minst gewenste luxeobjecten in Manhattan.

1 miljard

19 mei 2019 - 20:00
uur wordt dagelijks aan video’s gekeken op YouTube.

Grootste bank Italië stopt met Facebook

17 mei 2019 - 20:00
UniCredit, de grootste bank van Italië, stopt met alle activiteiten op Facebook en op Facebook-diensten Messenger en Instagram. De bank blijft wel actief op andere sociale netwerken zoals Twitter en LinkedIn.

Veelvraat Apple

16 mei 2019 - 20:00
Apple koopt bedrijven op met de frequentie waarmee een gemiddelde burger boodschappen doet.

Dubieuze strategie van Coca-Cola

14 mei 2019 - 20:00
Coca-Cola heeft sinds 2010 ruim € 8 mln geïnvesteerd om de reputatie van frisdrank te zuiveren.

De nieuwe wereldorde

12 mei 2019 - 14:00
volgens Parag Khanna in zijn boek The Future Is Asian In het Westen hebben we het misschien niet zo in de gaten, maar in de nieuwe wereldorde staat Azië centraal. Waren het eerst alleen nog Japan, Zuid-Korea en China, nu trekken ook Vietnam, Indonesië, Rusland en de Golfstaten steeds meer macht naar zich toe. Rekenen we ook Australië mee, dan hebben we het over de helft van de wereldeconomie. Dat is de boodschap van de Indiase denker en strateeg Parag Khanna in zijn boek The Future Is Asian (door Albert Witteveen in het Nederlands vertaald als Azië is de toekomst). ‘Khanna stelt dat we zijn aanbeland in de Aziatische eeuw’, schrijft Abdulla Hassan voor de Koerdische nieuwssite Rudaw . Volgens Hassan legt Khanna overtuigend uit hoe Aziatische landen op basis van ‘integriteit en het verweven van hun economische belangen’ een onontkoombaar imperium weten op te bouwen. Het Amerikaanse boekenmagazine Kirkus Reviews stelt dat Khanna afrekent met het stereotiepe beeld dat Azië het Westen harder nodig heeft dan andersom. ‘Europese en Amerikaanse lezers die vertrouwen op individuele en liberale waarden laten zich misschien afschrikken door zijn verhaal, maar Khanna onderbouwt zijn theorieën grondig en biedt volop stof tot nadenken.’ Khanna’s ‘onmiskenbaar antiwesterse perspectief’ stuit Francis Sempa in de New York Journal of Books tegen de borst. Zeker wanneer de auteur volhoudt dat de VS tegenwoordig ‘een perverse staat van democratie zonder bestuur en zonder rechten’ hebben bereikt, of betoogt dat ‘technocratische Aziatische leiders worden geselecteerd op basis van IQ en niet op grond van een populariteitstest’. Bovendien heeft Sempa grote twijfels over de Aziatische suprematie. Zo zit nationalistisch gedachtengoed volgens hem een verenigd Azië in de weg, moeten de meeste landen in de regio niets hebben van alle Chinese ambities en vallen ze liever terug op Amerikaanse steun. ‘Zeker, de groeiende macht van China vormt een uitdaging voor het Westen. Maar of we echt een Aziatische toekomst tegemoet gaan, hangt af van de reactie van Amerika.’ Azië is de toekomst van Parag Khanna verscheen eind april bij uitgeverij Lannoo » Lees meer Gerecenseerd

Getrouwd met de techmaffia

12 mei 2019 - 10:00
Zodra ze gecasht hebben, verlaten veel werknemers Silicon Valley om andere bedrijven op te richten. De start-upwereld lijkt gebaseerd op meritocratie, maar in werkelijkheid is het een kleine, hechte club waar succes afhangt van wie je kent.

Droogteperiode in Californië is officieel voorbij

8 mei 2019 - 14:00
Na een winterperiode van vier maanden met zware regenbuien en zelfs wat sneeuw in Los Angeles, is een lange droogteperiode in Californië nu officieel voorbij.

Een graf in Egypte wordt onbetaalbaar

7 mei 2019 - 14:00
Wereldnieuws | Sinds het Egyptische pond drie jaar geleden in waarde begon te dalen, gaan de kosten van het levensonderhoud in Egypte onophoudelijk omhoog.

Economie » Archief