Economie


# 146 | Big data 
kent ons beter 
dan wijzelf

25 september 2018 - 15:53
In China wordt geëxperimenteerd met een ‘sociaal kredietsysteem’ dat is gebaseerd op de exploitatie van persoonsgegevens: mensen die op basis van onder meer goed gedrag punten verzamelen, zien hun leven vergemakkelijkt, terwijl de ‘slechteriken’ worden gestraft. Het Poolse weekblad Tygodnik Powszechny interviewde sciencefictionauteur Jacek Dukaj, die in zijn werk 
de consequenties van zulke systemen onderzoekt.

Misdaadgolf in Chili door dure avocado

17 september 2018 - 07:30
De vraag van Europese millennials en rijke Chinezen heeft de prijs van de vrucht zo hoog opgedreven dat zelfs misdaadbendes zich erop storten.

Wageningen is klaar voor de voedselrevolutie

15 september 2018 - 08:30
Om de groeiende wereldbevolking te voeden moeten we de komende veertig jaar evenveel voedsel produceren als in de afgelopen achtduizend jaar. Bij Wageningen University weten ze dat dit kan. Er is namelijk al een voorbeeld waaraan men zich kan vasthouden: Nederland.

Met pensioen 
op je veertigste

14 september 2018 - 16:00
De Duitser Oliver Noelting is 29 jaar en wil over tien jaar met pensioen. Met slim beleggen moet dat lukken, zo heeft hij berekend, mits hij zuinig leeft. En zoals hij zijn er steeds meer.

Drijvend melkveebedrijf in Nederland

11 september 2018 - 07:30
De drijvende zuivelboerderij die momenteel in aanbouw is en in de Rotterdamse Merwehaven zal komen te liggen heeft nu ook de Amerikaanse pers gehaald. De Amerikaanse nieuwssite Quartz is enthousiast.

Goed nieuws: Banketbakkerij haalt Hongaarse Romavrouwen uit isolement

29 augustus 2018 - 16:00
In het noordoosten van Hongarije hebben dorpelingen een coöperatieve bank en een banketbakkerij op poten gezet die werk bieden aan een aantal Romavrouwen.

Goed nieuws: Groene energie is de strijd aan het winnen

28 augustus 2018 - 16:00
De prijs van duurzame energie is sinds kort concurrerend met die van fossiele brandstoffen. Gevolg: voor het eerst wordt wereldwijd meer geïnvesteerd in zonne- en windenergie dan in kolen-, gas- en kerncentrales.

Economie » Archief