Finse gevangenen leren AI

Wired UK / 360  |  7 November 2019 - 14:00 7 Nov - 14:00

Een gevangenis in Turku, in het zuiden van Finland, is aangemerkt als proeftuin voor de ontwikkeling van ‘slimme’ gevangenissen. In sommige cellen en bibliotheken zijn laptops en tablets beschikbaar gesteld waarmee gevangenen onder meer een cursus kunstmatige intelligentie (AI) kunnen volgen.

De cursus was oorspronkelijk met steun van de Finse overheid ontworpen door de Universiteit van Helsinki als toegankelijke inleiding tot AI voor informaticastudenten, met als doel om ten minste één procent van de bevolking van het land op de hoogte te brengen van de basisprincipes van AI.

Na zelf de cursus te hebben gevolgd, zette een projectmanager bij het Finse gevangeniswezen zich ervoor in om de cursus aan te bieden in gevangenissen, en na enkele veiligheidsaanpassingen is de AI-cursus in mei toegevoegd aan een goedgekeurde lijst met websites die toegankelijk zijn voor gevangenen.

Aangezien het een universitaire cursus betreft, werkt Reaktor, het bureau dat de cursus helpt verspreiden, aan een systeem waarmee de gevangenis-cursisten studiepunten kunnen krijgen en weer andere cursussen kunnen volgen.

De Finse regering omarmde de regeling als een manier om gevangenen te ondersteunen bij hun re-integratie op een digitale arbeidsmarkt nadat ze de gevangenis hebben verlaten. ‘Gevangenen missen vaak ontwikkelingen op deze terreinen en de economie verandert zo snel dat wanneer mensen de gevangenis verlaten, ze in een nieuwe, vreemde werkomgeving terechtkomen,’ zegt Megan Schaible, programmadirecteur van Reaktor. ‘Deze vaardigheden moeten niet uitsluitend beschikbaar zijn voor een elite van codeerders. We willen iedereen kennis en toegang bieden over kwesties die hen aangaan.’

Het project zal vanaf najaar 2019 in drie andere Finse gevangenissen worden uitgerold en Schaible hoopt samen met de universiteit de verzamelde gegevens te kunnen gebruiken om de cursus door te ontwikkelen.

(Wired UK, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

© Getty