Australië is nieuw toevluchtsoord voor Grieken

The Guardian/Presseurop  | 23 December 2011 - 17:5623 Dec - 17:56

Voor jonge Europeanen uit de crisislanden is het welvarende Australië het land van nieuwe kansen. Dit geldt vooral voor de nieuwe generatie afgestudeerde Grieken.

Sinds een paar maanden klopt een niet aflatende stroom meest jonge mannen en vrouwen, die net met de vlucht uit Griekenland zijn geland, aan bij een groot gebouw in Lonsdale Street in het hart van Melbourne. In dit jaren veertigpand is de vertegenwoordiging van de grootste Griekse gemeenschap in Australië gevestigd.

Het doet denken aan de grote gold rush aan het begin van de twintigste eeuw, mannen en vrouwen die in de hoop op een beter leven naar de andere kant van de wereld reizen. Maar anders dan de Grieken van vorige generaties zijn deze nieuwe emigranten opmerkelijk talentvol en beschikken ze over welverdiende titels in de moeilijkste vakken. “Het zijn allemaal mensen met een universitaire graad, ingenieurs, architecten, technici, leraren en bankiers, die er alles voor over hebben om aan het werk te gaan”, vertelt Bil Papastergiades, advocaat en voorzitter van de gemeenschap. “Ze zijn ten einde raad. We zijn allemaal verbijsterd. Vaak hebben ze niet meer bij zich dan een tas. Hun verhalen zijn hartverscheurend en in ieder vliegtuig zitten er meer”, laat hij The Guardian in een telefoongesprek weten.

Lees ook: De Italiaanse kennisvlucht (360)

(Foto van John D. Camessiotis)

Plaats een reactie