Günter Wallraff zat bij de Stasi

Die Welt  | 23 April 2012 - 06:2123 Apr - 06:21

Schreef de Oost-Duitse geheime dienst ook mee aan zijn boek Ganz unten?

Het Duitse dagblad Die Welt heeft in de CIA-archieven in Langley, Virginia ontdekt dat schrijver en journalist Günter Wallraff, bekend van het boek Ganz unten, voor de Stasi heeft gewerkt. Geruchten over Wallraffs werkzaamheden als Inoffizieller Mitarbeiter (IM) voor de Stasi gaan al jaren.

Heeft de geheime dienst van de DDR ook invloed gehad op de inhoud van Wallraffs boek over de positie van Turkse gastarbeiders in de Bondsrepubliek? Die vraag stelt Die Welt. De Nederlandse titel van Ganz unten is Ik (Ali).

Ook een medewerker van Wallraff, de journalist Frank Berger, heeft volgens Die Welt voor de Staatssicherheit gewerkt. Een andere voormalige medewerker van Wallraff, de journalist Uwe Herzog, vertelt tegen Die Welt dat hij als ghost writer heeft gefungeerd en dat hij gecontroleerd is door de Stasi. Herzog, die ook met Berger heeft samengewerkt, durft zich in het interview met Die Welt niet expliciet uit te laten over de invloed van de Stasi op Ganz unten. Hij is bang dat Wallraff hem voor de rechter sleept. Wallraff procedeerde met succes tegen de Bild Zeitung toen die hem een Stasi-spion noemde.

(Foto: Günter Wallraff vermomd als Turkse gastarbeider Ali.)

Plaats een reactie