Nu in de winkel

19 March t/m 02 April

VASTE RUBRIEKEN

Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Controverse
Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw migratiestelsel gepresenteerd op basis van een puntensysteem: hoe hoger opgeleid en hoe beter je Engels, des te meer kans je maakt op een verblijfsvergunning. Maar is dat wel ethisch?

Dossier: Europees migratiebeleid
Vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens worden onthaald met
traangas en waterkanonnen, in plaats van met humanitaire hulp.
Een gezamenlijke Europese oplossing is er niet.

DE CONTINENTEN

De tentakels van de maffia
Europa | Maffiaorganisatie ’Ndrangheta heeft zich ontwikkeld tot een internationaal vertakt netwerk dat de onderwereld met de bovenwereld verbindt. De voormalige ‘herders’ uit Calabrië verschepen een deel van hun cocaïnehandel via de Rotterdamse haven. 

Vluchten uit het systeem
De Amerika’s | Steeds meer Amerikanen laten de moderne maatschappij achter zich en gaan op zoek naar het geluk in een intentional community.

Zakenman neemt democratie over
Azië | Een dorp in het Indiase Kerala verwierp alle politieke partijen en droeg het gezag over aan een zakelijke onderneming.

Corona-epidemie Iran
Midden-Oosten | Als zelfs de staatssecretaris van Volksgezondheid positief test op het virus, is er iets goed mis. De Islamitische Republiek Iran is na China en Italië het zwaarst getroffen land ter wereld.

Belaagd door pro-apartheidsgroep
Afrika | De Zuid-Afrikaanse Mandy Owen werd onterecht beschuldigd door activisten tegen de zogenaamde ‘witte genocide’. Een haatcampagne volgde.

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

Interview Georgi Derluguian
Geschiedenissocioloog Georgi Derluguian pleit voor een anarchistischere inrichting van de maatschappij. ‘Het verbazingwekkendst is dat dit systeem nog niet is ingestort.’

Meer vrouwen op Wikipedia
Natuurkundige Jess Wade vecht voor meer diversiteit op het platform. ‘De criteria van Wikipedia zo zijn opgesteld dat witte, mannelijke academici vaker op de site staan dan andere wetenschappers.’

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.