Nu in de winkel

03 October t/m 17 October

VASTE RUBRIEKEN
 
Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Controverse

Moeten er wettelijke maatregelen komen om transgenderleerlingen zelf te laten kiezen naar welke wc of doucheruimte ze gaan?

The Big Ideas
Deel vier in de serie The Big Ideas over macht van The New York Times. Dit keer over de macht om het gedrag van mensen met woorden te beïnvloeden, vaak zonder dat ze het doorhebben.

Dossier Maldiven
De eilandengroep in de Indische Oceaan ligt slechts anderhalve meter boven zeeniveau. VN-adviseur Robert Templer schreef een brief uit de toekomst, wanneer het land al lang niet meer bestaat: ‘Beste Maldiviër in ballingschap’.

DE CONTINENTEN

Circus Messi
Europa  |  Cirque du Soleil maakte volgens El País een weergaloze show, geïnspireerd door de geniale creativiteit van de beste voetballer ter wereld.

Fatalisme is uit den boze
De Amerika’s  |  Dat het klimaat verandert valt niet meer te ontkennen, schrijft Rachel Riederer in The New Yorker. Ze roept op tot strijdbaarheid. Aan wanhoop en verlamming heeft niemand wat.

Het dilemma van Xi Jinping
Azië  |  De crisis in Hongkong legt volgens een Chinese dissident de wortels bloot van Beijings problematische relatie met het buitenland.

Trump als aasgier tussen de haviken
Midden-Oosten  |  Saoedi-Arabië is kritisch over de houding van de Verenigde Staten jegens Iran.

Weinig Afrikaanse vrienden  
Afrika  |  Zuid-Afrika is niet langer de wegbereider van de Afrikaanse renaissance, maar een gewetenloze supermacht met weinig vrienden op de rest van het continent.

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

‘Ik ondertekende met Steve’
Interview met IT-legende Dame Stephanie Shirley, de eerste vrouwelijke voorzitter van de British Computer Society, die voor haar verdiensten in de adelstand werd verheven.

Adorno’s comeback  
De Duitse filosoof, socioloog en muziektheoreticus Theodor Adorno is opnieuw geliefd onder Duitse jongeren.

Vis, hoe heet je?
In het Hebreeuws bestonden geen woorden voor alle zeedieren.
Dus leenden ze die van de buren.

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.