Nu in de winkel

30 April t/m 14 May

VASTE RUBRIEKEN
 
Wereldagenda 2020
Welke wereldwijde gebeurtenissen staan ons het komende jaar te wachten?

Dossier Kronieken van een lockdown
De Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar houdt een dagboek bij sinds hij de deur van zijn Madrileense appartement niet meer uit mag. Een reis door de filmgeschiedenis en zijn persoonlijke verleden, zoals zijn bijzondere vriendschap met Chavela Vargas.

Lage Landen
‘Hamsteren’ is inmiddels doorgedrongen tot het internationale corona woordenboek. Maar weet u ook wat een untore is of Coronaspeck? Spijker uw pandemisch taalgebruik bij met de beknopte covid-19-woordenlijst, samengesteld door 1843 Magazine.

DE CONTINENTEN

Verrassende gelijkenis met 1918     
Europa | The Times, de oudste krant van het Verenigd Koninkrijk (1785),
spitte haar archieven door om te zien hoe er in het verleden werd bericht over wereldwijde epidemieën, zoals de Spaanse griep in 1918.

Bendes nemen burgers de maat    
De Amerika’s | De straatbendes in El Salvador hebben hun aandacht verlegd van afpersing en moord naar de naleving van social distancing.

Thaise jongeren in opstand  
Azië | Jonge Thai keren zich tegen de autoritaire leiding. Ze uiten massaal hun onvrede, op internet, maar ook offline, zoals bij rapconcerten.

Zeeslakken, het paarse goud
Midden-Oosten | Slechts een handvol mensen kent de oude Fenicische techniek om het gewilde ‘Tyrisch purper’ te maken van slakken. Ghassen Nouira is een van hen, en het legt hem geen windeieren.

‘Het is nu of nooit’
Afrika | 100 vooraanstaande Afrikaanse academici en schrijvers roepen hun leiders op om de coronacrisis aan te grijpen om de Afrikaanse samenlevingen radicaal te hervormen.

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

Het onmogelijke blijven nastreven        
De Amerikaanse schrijver Rebecca Solnit stelt dat een diepgaande, positieve verandering mogelijk is, als we ons vrij voelen om het ‘onmogelijke’ na te streven.

Lakmoesproef van burgerschap     
Volgens de Israëlische denker Yuval Noah Harari moet de mensheid na de gezondheidscrisis cruciale keuzes maken. Blijft het totalitaire toezicht of komt de verantwoordelijkheid bij de burgers te liggen? Wint het nationalistisch sentiment of zegeviert wereldwijde solidariteit?

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.