Nu in de winkel

23 January t/m 06 February

VASTE RUBRIEKEN
 
Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Controverse
Mag de rechter de noodtoestand uitroepen over de klimaatcrisis?

Dossier: Persvrijheid
China beschouwt de pers als de ‘ogen, oren, tong en keel’ van de Communistische Partij, en probeert nu ook actief buitenlandse journalisten te werven om het Chinese perspectief voor het voetlicht te brengen.

Lage landen
In de kelders van musea staan ontelbare kunstwerken te verstoffen; het publiek krijgt ze zelden te zien. Het Museum Boijmans van Beuningen stelt haar depot open voor publiek en zet hiermee een internationale trend.

DE CONTINENTEN

Nieuwe slavernij in mode-industrie
europa  |  Een schokkende reportage van Gomorra-schrijver Roberto Saviano over 43 illegale werknemers die opgesloten in een kelder kleding naaiden voor de haute couture.

Na de vuurzee
oceanië  |  De massale bosbranden in Australië zijn een voorproef op wat
het in de toekomst nog kan verwachten. Hoe moet het land hiermee omgaan?

Amerikaans-Irakese hoofdbrekens
midden-oosten  |  De VS staat voor een groot dilemma: vertrekken uit Irak met de kans dat het land overlopen wordt door IS en Iran, of militairen en geld blijven sturen naar een gebied waar de spanning alleen maar stijgt.

Wanbetalers in het buitenland
azië  |  Ziekenhuizen in Thailand en Japan raken in de geldproblemen door onbetaalde rekeningen van gevlogen toeristen.

De strijd om de Nijl
Afrika  |  De Ethiopische megadam zal een bron van elektriciteit opleveren, maar is nu vooralsnog een bron van onenigheid.

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

Cultuurpessimisme uit Roemenië
Mircea Cărtărescu, de belangrijkste Roemeense schrijver van zijn generatie, geeft een gepassioneerd college over de rol van de publieke intellectueel in veranderende tijden.

Wat 5G voor de industrie betekent
Door de snelheid van 5G en het zelflerende vermogen van artificiële intelligentie zal het verzamelen en uitwisselen van data in een stroomversnelling komen. De industrie ziet talloze toepassingen die ons leven op ingrijpende wijze zullen veranderen.

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.