Nu in de winkel

01 October t/m 15 October

VASTE RUBRIEKEN

Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Polite fictions
Suzanne Schols, ooit werkzaam als public affairs-adviseur, dook als kunstacademiestudent diep in het fenomeen ‘diplomatieke geschenken’. Ze raakte gefascineerd door wat in de diplomatieke wereld ‘a polite fiction’ wordt genoemd. Wordt een vaas cadeau gedaan, dan vertegenwoordigt het voorwerp meer dan een vaas en wordt een zwijgend symbool of teken, het bewijs van een ontmoeting, een weerspiegeling van relaties, een bijzonder soort transactie. Het eeuwenoude gebaar van het geschenk is nog steeds belangrijk.

DE CONTINENTEN

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Europa | Het ingrijpen van overheden om het coronavirus te beteugelen zorgt voor steeds meer spanningen en verontwaardiging.

Na de Amerikaanse verkiezingen
De Amerika’s | De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zouden kunnen leiden tot uitbarstingen van geweld en een constitutionele crisis, blijkt uit onderzoek van rechtsgeleerde Rosa Brooks.

Modi leidt de aandacht af
Azië | Niet de ruim 82.000 covid-doden domineren in India de voorpagina’s, maar irrelevant (nep)nieuws dat door premier Narendra Modi zelf wordt aangewakkerd.

Turkije stookt onrust in de regio
Midden-Oosten | Ankara staat op gespannen voet met bijna elk land in de regio en probeert met geweld zijn machtspositie te bestendigen.

Van Rwandese held tot ‘terrorist’
Afrika | Paul Rusesabagina beschermde tijdens de Rwandese genocide meer dan duizend Tutsi’s in zijn hotel. Nu zit hij vast op verdenking van terrorisme, nadat hij zich kritisch heeft uitgelaten over president Kagame.

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

Interview met Haruki Murakami
Sinds 2018 heeft de Japanse schrijver Haruki Murakami, tevens dj, een eigen radioprogramma op de zender Tokyo FM. De Japanse krant Mainichi Shimbun sprak hem over zijn liefde voor muziek.

Naar een duurzame bouwcultuur
De bouwsector probeert met hightechoplossingen minder CO2 uit te stoten. Maar ligt de oplossing niet juist in meer samenwerking met de natuur?

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.