Nu in de winkel

09 July t/m 23 July

VASTE RUBRIEKEN

Wereldnieuws
Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

Huisarrest, een terugblik
Van eind maart tot begin mei bleef vrijwel de hele wereld binnen. In die periode van huisarrest vroeg het onvolprezen Zwitserse tijdschrift Reportagen 54 correspondenten in 35 landen een persoonlijke observatie te schrijven.

Lage landen
De spijtbetuigingen van de Belgische koning Filip voor het wrede koloniale verleden van zijn land in Congo, hebben een commissie voor ‘waarheid en verzoening’ opgeleverd die het koloniale verleden van het land moet gaan ‘blootleggen’.

DE CONTINENTEN

De taal van het antiracisme
De Amerika’s | Wat betekent een begrip als ‘institutioneel racisme’ en hoe kan je met nieuwe woorden de samenleving veranderen? Met die vraag worstelen drie auteurs in drie verschillende artikelen.

Langste internetban ter wereld
Azië | Al meer dan een jaar is het mobiele internet platgelegd in conflictgebieden in Myanmar. ‘Complete afsluiting van het internet zet levens op het spel en beperkt de rechten van miljoenen mensen.’

Wonen tussen het puin
Midden-Oosten | Sanaa Farrah, een Palestijnse vrouw, heeft haar huis in Oost-Jeruzalem al tot drie keer toe moeten afbreken op last van de Israëlische autoriteiten; een lot dat vorig jaar 169 Palestijnse huizen trof.

Imam Dicko, uitdager van de macht
Afrika | De salafistische imam Mahmoud Dicko speelt een leidende rol in de massale protesten tegen de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta. Saoedi-Arabië is zijn voorbeeld en hij verklaarde ‘niet tegen de invoering van de sharia’ te zijn. Kan de politieke islam de macht overnemen in Mali?

HORIZON, CULTUUR & WETENSCHAP

Reiskoorts
Bij Max Scharnigg van de Süddeutsche Zeitung begon zijn reiskoorts exponentieel te stijgen toen hij na maandenlange opsluiting een reis- advertentie zag, en acuut terugviel in ‘de oude Méditerranéeverslaving’.

De Assepoester van Youtube
Met haar gestileerde video’s over het leven in een dorpje in Sichuan trekt Li Ziqi volgers van over de hele wereld, die toekijken hoe ze fluisterend brood bakt. 25 miljoen om precies te zijn.

Gerecenseerd
Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.