Politiek


# 146 | Na de aanslag op Bolsonaro, de ‘Trump van de tropen’

24 september 2018 - 11:41
De aanval op de rechts-populistische presidentskandidaat Jair Bolsonaro illustreert de ongekende polarisatie in de Braziliaanse politiek, zegt politicoloog Eduardo Grin. Hij spreekt zich voorzichtig uit over de mogelijke gevolgen voor de campagne, en daarna. Een interview.

Hack Attack. Nick Davies’ strijd tegen mediamogul Rupert Murdoch.

20 september 2018 - 21:33
De Britse journalist Nick Davies kreeg wereldwijde bekendheid met zijn boek Flat Earth News, over hoe de media zijn overgeleverd aan hypes, pr en propaganda. Hij legde als eerste contact met Julian Assange en gaf het sympathieke hackersclubje WikiLeaks toegang tot belangrijke journalistieke podia; The Guardian, The New York Times en Der Spiegel. In 2011 onthulde hij het afluisterschandaal dat leidde tot de ondergang van News of the World, onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch. Daarover gaat zijn boek Hack Attack, een schokkend en universeel verhaal over machtsmisbruik. Een voorpublicatie.

De toekomst van Syrië onder Assad

19 september 2018 - 16:00
Na zeven jaar oorlog heeft de Syrische dictator Bashar al-Assad tweederde van het land weer onder controle. Maar de toekomst is onzeker. Voor 
de wederopbouw is geld nodig, en dat komt er alleen als Assad vertrekt.

Steeds minder bos voor luipaard

19 september 2018 - 07:30
Honderd jaar geleden doodde een luipaard in India 125 mensen, waarop de Britse jager Jim Corbett (1875-1955) het dier doodschoot. Anno 2018 gaat het nog steeds zo, en de laatste jaren neemt het aantal confrontaties toe.

Iran en Saoedi-Arabië verplaatsen hun strijd naar Senegal

18 september 2018 - 16:00
Het West-Afrikaanse Senegal is dankzij het soefisme een baken van politieke en religieuze tolerantie. Maar dit model staat onder druk nu twee aartsvijanden uit de islamitische wereld er hun theologische geschillen komen uitvechten.

Betalen voor het OV in Istanboel door plastic te recyclen

14 september 2018 - 07:30
Geen geld om je OV-kaart op te laden in de Turkse stad Istanboel? Binnenkort is er een milieuvriendelijke oplossing: je kaart opwaarderen door plastic te recyclen.

Alt-right verkeert in chaos

13 september 2018 - 16:00
Een jaar na Charlottesville heerst er wanorde binnen de Amerikaanse alt-rightbeweging. Maar dat betekent niet dat hun ideeën verdwenen zijn.

Erbarmelijke omstandigheden voor vluchtelingen in België

12 september 2018 - 07:30
Vluchtelingen in de Belgische hoofdstad Brussel leven in ‘onhoudbare’ omstandigheden, veelal buiten slapend en zonder toegang tot voldoende voedsel. Dat staat in een rapport van Refugee Rights Europe, meldt Al Jazeera .

Populisten op winst in Zweden

9 september 2018 - 08:30
Als de opiniepeilingen kloppen zal de rechtspopulistische Sverigedemokraterna (Zweden-Democraten) bij de verkiezingen van vandaag een grote zege boeken.

Saoedi-Arabië stelt satire strafbaar

7 september 2018 - 07:30
Kroonprins Mohammed bin Salman trekt de touwtjes verder aan in Saoedi-Arabië: voortaan kan online satire die ‘de openbare orde verstoort’ worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en een enorme boete.

Politiek » Archief