Politiek


Afrekening met het verleden

25 September 2020 - 13:00
De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in maatregelen die betrekking hebben op Spaanse burgeroorlog (1936-39) en het regime van dictator Francisco Franco, dat duurde tot 1975.

Eniola Aluko, klokkenluidster tegen wil en dank

25 September 2020 - 09:00
Als de Engelse spits verregaand racisme in het voetbal aankaart, wordt ze niet meer geselecteerd voor de nationale selectie. In plaats van verbroedering ondervond zij aan den lijve wat er gebeurt in de sport als een Brits-Afrikaanse vrouw de klok luidt.

Tencent start lobby-offensief

23 September 2020 - 13:00
Tencent, het Chinese technologiebedrijf dat eigenaar is van WeChat, de Chinese variant van Twitter, is wezen vissen in de vijver van draaideur-politici en -lobbyisten dicht bij het Amerikaanse Congres en heeft zo verschillende lobbyisten weten in te huren als potentieel wapen tegen Donald Trump.

Extreemrechts in Griekenland

22 September 2020 - 13:00
In juli veroordeelde Griekenland een voormalig vertaler en universitair medewerker tot vijf jaar gevangenisstraf voor zware racistische misdrijven, waaronder brandstichting in een Afghaans centrum in Athene.

Hoe Hongarije zijn gang kon gaan

22 September 2020 - 09:00
De regering-Orbán voert wet na wet in die de rechtsstaat inperkt, toch grijpt de EU niet in.

Militair pact Japan en India

21 September 2020 - 13:00
Japan en India hebben een militair pact ondertekend op grond waarvan hun legers voorraden en logistieke steun kunnen uitwisselen. Het pact moet worden gezien in het licht van de groeiende ‘assertiviteit’ van China in de regio.

‘Europees werd gezien als synoniem voor ‘wit’’

20 September 2020 - 09:00
De term ‘Afropeaan’ was voor schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, Groot-Brittannië) een openbaring. Voor het eerst had hij het gevoel misschien wel één geheel te zijn in plaats van ‘een mix’ of ‘half-dit, half-dat’. Met een beperkt budget reisde hij langs grote Europese steden om deze identiteit te onderzoeken. In Afropean brengt hij in woord en beeld verslag uit van zijn reis. Een fragment.

‘Europa moet accepteren dat het een geopolitieke macht is’

19 September 2020 - 09:00
Bij de geactualiseerde versie van Grote verwachtingen, voegde Geert Mak een epiloog toe naar aanleiding van de covid-19 crisis waarin hij beschrijft hoe de wankele solidariteit van de de eeuwwisseling in Europa extra op de proef wordt gesteld. Die Zeit sprak met hem over de toekomst van ons continent.

Bedreigingen en wekenlange verhoren: zo gaat Iran met kritische journalisten om

9 September 2020 - 09:00
Yasaman Khalegian schreef kritische stukken over sociale kwesties in Iran. Op een dag werd ze opgepakt en twee maanden vastgehouden. IranWire tekende het verhaal op van de inmiddels gevluchte journalist.

Gegevens kiezers Michigan gehackt

8 September 2020 - 13:00
Volgens de Russische krant Kommersant hebben Russische hackers persoonlijke gegevens van bijna alle kiezers in de Amerikaanse staat Michigan buitgemaakt. Het betreft 7,6 miljoen van de 7,8 miljoen kiezers.

Politiek » Archief