Babyluikjes zorgen voor controverse in China

The Diplomat  | 29 December 2013 - 07:2529 Dec - 07:25

In Shenzen, de stad waar iPads en iPhones voor de westerse markt worden gemaakt, kunnen ouders hun pasgeborenen via een babyluikje afstaan. Ze zijn vaak te arm en te moe om voor hun baby’s te zorgen.

In China worden veel baby’s afgestaan. Omdat ze “te veel” zijn (de één-kind politiek wordt nog steeds gehandhaafd), omdat ze het “verkeerde” geslacht hebben (jongens geven meer status dan meisjes) of omdat de ouders niet voor ze kunnen zorgen.

In Shenzen, de stad waar in opdracht van Apple in de fabrieken van Foxconn, iPhones en iPads voor westerse consumenten worden gemaakt, worden buitenproportioneel veel baby’s afgestaan. Het werk in de fabrieken is zo zwaar en wordt zo slecht betaald dat ouders fysiek en financieel niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Daarom wordt er een nieuw opvanghuis voor baby’s opgezet. Ouders kunnen hun kind anoniem achterlaten via een luikje. Ze kunnen aanbellen om te laten weten dat er een baby ligt en als ze dat vergeten, geven infraroodsensoren in het opvanghuis een signaal. Binnen worden de baby’s opgevangen en verzorgd.

Het babyluikje, in Duitsland inmiddels een geaccepteerde manier om pas geboren baby’s veilig en anoniem af te staan, zorgt voor veel discussie in China. Wettelijk gezien is zo’n babyluikje niet toegestaan, zeggen de Chinese autoriteiten. De bedenker van het luikje en het opvangcentrum, Tang Rongsheng, zegt dat hij niet wil aanzetten tot het afstaan van kinderen. Ouders staan hun kinderen nu ook al af. In het Centrum voor Sociaal Welzijn in Shenzen, waar Tang Rongsheng directeur van was, wonen momenteel 600 baby’s die door hun ouders zijn afgestaan.

(Een kind in China. Foto van Caled O’Mac)

Plaats een reactie