Uitbraak Turkmenistan escaleert

Kort wereldnieuws | Radio Free Europe/RL  | 30 June 2020 - 09:0030 Jun - 09:00

Samen met Noord-Korea en een handvol staatjes in de Stille Oceaan is de voormalige Sovjetrepubliek Turkmenistan het enige land ter wereld dat zegt geen corona-besmettingen te hebben.

Zelfs het gebruik van het woord ‘coronavirus’ bleef grotendeels taboe tot 3 april, toen de dictatoriale president Goerbangoely Berdymoechammedov de term voor het eerst publiekelijk gebruikte. In een toespraak op de staatstelevisie zei hij dat ‘het coronavirus door de wereld raast’. Hij zei verder niets over een mogelijk uitbraak in Turkmenistan, maar sprak wel over het negatieve effect op de economie van het land.

Volgens medische professionals die noodgedwongen anoniem moeten blijven, neemt het aantal gevallen ondertussen zienderogen toe. Ze zeggen dat de uitbraak in Turkmenistan ‘uit de hand loopt’ en dat er in bijna alle regio’s nieuwe gevallen worden geregistreerd. ‘Ziekenhuismedewerkers moeten zich regelmatig laten testen, maar de autoriteiten informeren hen niet over de testresultaten’, aldus een anonieme bron.

» Lees het originele bericht

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie