Nooit vertoonde documentaire van Alfred Hitchcock over de Holocaust wordt uitgezonden

The Independent  |  8 January 2014 - 13:25 8 Jan - 13:25

70 jaar na dato wordt een documentaire over de vernietigingskampen waaraan Hitchcock meewerkte vertoond op de Britse televisie.

Alfred Hitchcock staat bekend als regisseur van bijzonder spannende films. De Engelsman hielp in 1945 in opdracht van het Britse leger bij het maken van een documentaire over de vernietigingskampen van filmmateriaal dat was opgenomen door Britse en Russische filmploegen. De master of suspense reageerde geschokt op de beelden van de bevrijding van Bergen-Belsen.

De documentaire werd gemaakt, maar nooit vertoond. Vijf van de zes blikken met filmrollen werden in een kluis van het Imperial War Museum bewaard. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de filmrollen ontdekt en onder de naam Memory of the Camps uitgezonden door de Amerikaanse tv-zender PBS en op het filmfestival in Berlijn.

Nu is de oorspronkelijke documentaire hersteld. Technici hebben de filmrollen gerestaureerd en het materiaal van de ontbrekende zesde film gereconstrueerd. De documentaire, zoals Hitchcock hem had bedoeld, wordt in 2015 uitgezonden op de Britse televisie ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar bevrijding. De documentaire krijgt een andere titel, die nog niet bekend is.

Op YouTube is de versie van Memory of the Camps te zien die PBS heeft uitgezonden:

Plaats een reactie