Een half uur een boek lezen ontspant en zet aan tot dieper nadenken

The Wall Street Journal  | 22 September 2014 - 10:2522 Sep - 10:25

Lezen zonder je te laten afleiden heeft veel voordelen, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Je concentratievermogen verbetert, je empathisch vermogen groeit, je geheugen werkt beter en je vermogen om diep na te denken neemt toe.

Telefoons uit en lezen. Dat is wat de leden van de Slow Reading Club in Wellington, Nieuw-Zeeland één keer per week doen. Ze komen niet bij elkaar om te discussiëren over literatuur, maar om samen in stilte te lezen, schrijft _The Wall Street Journal_.

De kunst van het langzame, geconcentreerde lezen is aan het verdwijnen. Smartphones, tablets, sociale media, games en steeds maar checken of er geen nieuwe berichten, reacties, foto’s en likes zijn slokken onze aandacht op. Sommige leden van de Slow Reading Club zijn herintredende lezers. Ze ontdekten dat hun internet- en social mediagebruik hun concentratievermogen had veranderd en wilden weer ongestoord kunnen lezen.

Lezen, in één boek, zonder je te laten afleiden heeft veel voordelen, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Je concentratievermogen verbetert, je empathisch vermogen groeit, je geheugen werkt beter en je vermogen om diep na te denken neemt toe. In Seattle, Brooklyn, Boston en Minneapolis vinden net als in Nieuw-Zeeland leesfeestjes plaats waarbij het gaat om stilte en aandacht voor het boek.

Toch wordt er in de Verenigde Staten en andere landen steeds minder gelezen. Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen één boek per jaar lezen. Net als in Nieuw-Zeeland is er ook in de VS een tegenbeweging aan het ontstaan.

(Foto van Alessandro Valli)

Plaats een reactie