Lezen in het weekend: De 360 non-fictie Top 5

360 Magazine  | 15 juli 2017 - 08:0015 jul - 08:00

Deze vertaalde non-fictieboeken worden getipt door Athenaeum Boekhandel in Amsterdam:

Waarom de tijd vliegt 
– Alan Burdick
Waarom lijkt de tijd zo lang te duren als we voor een stoplicht wachten en waarom vliegt de tijd voorbij als we naar een leuke film kijken? Hoe komt het dat sommige mensen exact weten hoe laat het is als ze midden in de nacht wakker worden? En hoe kan het dat we precies weten hoe hard we moeten lopen om de trein te halen? Tijd: we leven er middenin maar het blijft een raadsel. In zijn bij vlagen geestige maar altijd heldere en onderhoudende betoog gaat Alan Burdick op onderzoek uit naar wat tijd eigenlijk is en hoe wij tijd ervaren. In zijn zoektocht praat hij met wetenschappers, gaat hij te rade bij filosofen, bezoekt hij onder andere de meest accurate klok ter wereld, en reist hij naar Alaska om te ervaren hoe het is wanneer het nooit donker wordt. Het fenomeen tijd wordt naarmate het boek vordert steeds intrigerender. Als lezer wil je er steeds meer over weten en gelukkig verrast Burdick steeds met interessante inzichten en leuke weetjes.

Michelle Obama – Peter Slevin
Peter Slevin vertelt het boeiende levensverhaal van een van de meest bewonderde vrouwen ter wereld: Michelle Obama. Van haar jeugd in 
de gesegregeerde South Side van 
Chicago tot haar rol als first lady in het Witte Huis. Hij gaat in op haar beproevingen aan Princeton en 
Harvard Law School tijdens de bewogen jaren tachtig waarin racisme een grote rol speelde. De dilemma’s waar ze voor stond, terwijl ze in Chicago hard aan haar carrière werkte, een gezin grootbracht én haar man hielp om president van de Verenigde Staten te worden, komen aan bod.

Het schrijven van een biografie van de first lady van een zittende president 
is lastig, aangezien ze het grootste deel van haar leven een ondersteunende rol heeft gespeeld in het leven van iemand anders. In dit boek zien we hoe ze zich ontdoet van haar ongemakkelijkheid als zwarte vrouw in een van oudsher ‘witte’ baan en zo een voorbeeld hoopt te zijn voor andere mensen. Slevin schetst het beeld van een intelligente en geliefde presidentsvrouw, maar ook van een ondoorgrondelijke en ambitieuze vrouw in wie nog veel meer zit dan dat ze ons laat zien. Het is te hopen dat ze haar gedachtegoed ook als voormalige first lady blijft uitdragen en de wereld zal blijven inspireren. Michelle Obama is een verfrissende en meeslepende vertelling van een bijzondere, krachtige vrouw.

Briljant groen – Stefano Mancuso en Alessandra Viola
Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven. Vreemd genoeg golden planten eeuwenlang als schepsels van een lagere orde, ietsje boven de levenloze wereld. Sinds kort heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd wat Darwin al vermoedde: dat planten ondanks hun (schijnbare) onbeweeglijkheid over verbazingwekkende vaardigheden beschikken, en zelfs over intelligentie. Stefano Mancuso en Alessandria Viola geven in dit boek een heel toegankelijk geschreven inkijkje in de fascinerende wereld van planten.

Behalve de vijf zintuigen van de mens beschikken planten over nog minimaal vijftien andere ‘zintuigen’. Zo scheidden ze bijvoorbeeld reukstoffen uit om elkaar te waarschuwen voor vijandige planteneters of lokken ze dieren om hen bij te staan in de verdediging. Met hun wortels vormen ze enorme netwerken en laten informatie over hun leefomgeving circuleren. Zonder bewegelijke organen hebben ze een vorm van ‘zwermintelligentie’ ontwikkeld die hun overleving veiligstelt. We kunnen heel veel leren van planten! Hun buitengewoon slimme strategieën en vaardigheden kunnen ons bijvoorbeeld leren afstand te doen van pesticiden. En de nano-intelligente systemen kunnen als voorbeeld gebruikt worden voor computers en complexe netwerken.

De Chomsky papers – Noam Chomsky
Bijna vijftig jaar geleden schreef Noam Chomsky zijn eerste essay over de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten. Wat is er sindsdien veranderd? In De Chomsky Papers brengt hij alle lijnen van een half leven analyseren en studeren samen. Over het Amerikaanse primaat van de militaire interventie en de dwang om de enige wereldmacht te blijven. Over het eigenaardige zelfbeeld van de yankees (‘de good guys van de wereld!’) dat zelfs in het post-Obamatijdperk ongewijzigd zal blijven. Over leven in het antropoceen, het tijdperk waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit. Maar ook over president Trump, de klassenoorlog in de VS en de stijgende onverschilligheid van Jan Modaal. En het gevaar van een vernietigende kernoorlog, islamitisch terrorisme, Charlie Hebdo, Irak, Iran, Afghanistan, Israël/Palestina en Cuba. Een briljante en precieze analyse over de fatale gevolgen van de imperiale VS-politiek.

Witte Eskimo – Stephen R. Brown
Wie van avontuur, ongerepte verre culturen en tijdloze legenden houdt, komt in deze biografie over de ontdekkingsreiziger en etnograaf Knud Rasmussen ruimschoots aan z’n trekken. Het is de eerste volledige biografie over Rasmussen, de man die de cultuur, de taal en het leven van de Inuit in het Noordpoolgebied in kaart bracht. Deze Deense ‘Groenlander’ staat niet alleen bekend om zijn legendarische moed, zijn goedlachse avontuurlijke aard en zijn meesterlijke pen, maar ook om zijn onschatbare verzameling en studie van liederen, legenden en mythische verhalen van de Inuit. Een bijzondere man die zich net zo comfortabel voelde in een pak van berenpels op het poolijs als in een smoking in de Kopenhaagse opera. In tegenstelling tot andere poolreizigers reisde hij altijd in klein gezelschap en zonder al te veel materieel en voorraden, en leefde hij van de jacht en van wat het land hem onderweg bood. De Vijfde Thule-expeditie was ongetwijfeld het hoogtepunt in zijn carrière. Drie jaar was hij onderweg van Groenland tot Alaska. Met de inzichten van deze hondensledetocht – zo’n 30 duizend kilometer over land – leverde hij het bewijs van de gemeenschappelijke oorsprong van alle inheemse volkeren in de Arctis.

NB: 360 heeft nu een eigen afdeling op de site van Athenaeum Boekhandel. Hierop vindt u behalve de wekelijkse top-5 ook tips naar aanleiding van onze artikelen.

Foto: Hobbies on a budget

Plaats een reactie

360 Magazine