Bosjesmannen tussen traditie en moderniteit | Video

The Atlantic  | 16 april 2018 - 07:3016 apr - 07:30

De Bosjesmannen van Botswana leven al tienduizenden jaren als jagers-verzamelaars in de Kalahari-woestijn, maar de afgelopen dertig jaar probeert de regering ze onder te brengen in nederzettingen. Het levert een tweestrijd tussen traditie en moderniteit op, zoals deze prachtige documentaire laat zien.

In de ontroerende documentaire A House Without Snakes volgde Daniel Koehler twee jonge Bosjesmannen gedurende een jaar. Zijn film laat zien hoe Ketelelo en Kitsiso heen en weer worden geslingerd tussen traditie en moderniteit.

‘Ik ben opgevoed met het leven dat mijn vader en mijn voorvaders leidden. Ik wil dit land en deze wijze van leven beschermen en overdragen op mijn kinderen. Maar als je je land verliest, wie ben je dan nog?’ vraagt Kitsiso zich af.

‘Onderwijs is mijn toekomst,’ zegt Ketelelo, die zijn ouders al op jonge leeftijd verloor. Inmiddels is hij zelf vader geworden en het is zijn droom om in de VS, Canada of Groot-Brittannië te studeren voor ingenieur. ‘Ik wil aantonen dat Bosjesmannen niet achterlijk zijn en complexe problemen kunnen oplossen.’

Kitsiso is sceptischer over de moderne tijd en een leven ‘waarin je jezelf besprenkelt met parfum’. Hij wil een goede spoorzoeker worden, zodat hij als gids toeristen kan rondleiden en zo op basis van zijn afkomst en cultuur inkomen kan verwerven.

Plaats een reactie