Leonardo was links- en rechtshandig

The Japan Times / 360  | 19 April 2019 - 10:5419 Apr - 10:54

In aanloop naar de vijfhonderdste sterfdag van Leonardo da Vinci op 2 mei, zijn de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar zijn vroegst bekende tekening, gedateerd op 5 augustus 1473.

Hij was toen eenentwintig. De tekening toont de vallei van de Arno, net buiten Florence. Uit het onderzoek blijkt dat Leonardo ambidexter was, ofwel: hij schreef, tekende en schilderde met links én rechts.

De tekening bevat geschreven tekst, die op de voorzijde van rechts naar links loopt en op de achterzijde van links naar rechts. Een analyse bevestigt dat beide teksten zijn geschreven door Da Vinci en tonen aan dat hij perfect schreef met zowel links als rechts. ‘Leonardo werd linkshandig geboren, maar werd geleerd om al vanaf zeer jonge leeftijd met zijn rechterhand te schrijven,’ zegt kunsthistorica Cecilia Frosinini, die het onderzoek leidde.

Eike Schmidt, directeur van de Uffizi in Florence, dat de tekening bezit, spreekt van een ‘revolutie op het gebied van Leonardo-studies’.

(The Japan Times, Tokio)- finds-second-thoughts-added-later-details/

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie