Bloemen voor Olympia

360 | Amsterdam  | 19 April 2019 - 16:0019 Apr - 16:00

Agenda | Le modèle noir. De Géricault à Matisse
T/m 21 juli, Musée d’Orsay, Parijs, musee-orsay.fr

Even schudde de kunstwereld op haar grondvesten: Musée d’Orsay, het museum dat de beroemde impressionisten toont in hartje Parijs, zou de titel van een van de meest iconische schilderijen aller tijden hebben veranderd.

Olympia, het brutale naakt van Édouard Manet dat in 1865 een groot schandaal veroorzaakte, zou omgedoopt zijn tot Laure, de naam van de zwarte bediende op het schilderij die courtisane Olympia een bos bloemen brengt. Olympia is de ster van de kunstgeschiedenis, maar de naam van Laure hoorden we nog nooit.

De rel die dreigde uit te breken over die nieuwe titel bleek een storm in een glas water, maar met de tentoonstelling Le modèle noir. De Géricault à Matisse werpt Musée d’Orsay wel degelijk een nieuwe blik op oude bekenden. Het museum zoomt in op de rol van het zwarte model in het werk van grootheden als Paul Cézanne en Henri Matisse.

Iedereen kent het verhaal van Paul Gauguin, die afreisde naar de Stille Zuidzee, op zoek naar het paradijs. Maar wat weten we eigenlijk van de blote meisjes die hij op Tahiti ging schilderen?

Racisme en discriminatie in het koloniale tijdperk vonden hun weerslag ook in de kunstgeschiedenis. Deze tentoonstelling kijkt voor het eerst naar de relatie tussen de kunstenaars en hun model, en geeft die laatste waar mogelijk een naam. Sommige titels sneuvelden daarop alsnog. Portret van een zwarte vrouw heet voortaan Portret van Madeleine: de naam van een huishoudster in 1800, afkomstig uit Guadeloupe.

» Lees meer Agenda

Plaats een reactie