Architect I.M. Pei overleden

Le Monde / 360  | 26 mei 2019 - 20:0026 mei - 20:00

De Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, in Europa vooral bekend om zijn ontwerp voor een nieuwe toegang tot het Louvre in Parijs, de fameuze Pyramide du Louvre, is donderdag 16 mei in New York overleden. Hij was 102 jaar. Pei ontving in 1983 de Pritzker Architecture Prize, ook wel bekend als ‘de Nobelprijs voor architectuur’.

Pei werd in 1917 geboren in de Chinese stad Kanton in een gezin dat oorspronkelijk uit Suzhou kwam, ‘het Venetië van het Oosten’. Hij vertrok in 1935 naar de VS waar hij werd opgeleid aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en studeerde verder aan Harvard University, als leerling van de befaamde Duitse architect en Bauhaus-stichter Walter Gropius.

Pei zelf bracht het in Harvard tot lector, werd directeur van het architectenbureau Webb & Knapp en richtte in 1955 zijn eigen bureau op, I.M. Pei & Associates. Hij werd in Frankrijk in 1993 door president François Mitterrand onderscheiden met het officierschap in het Légion d’honneur.

(Le Monde, Parijs)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie