Rusthuis Guantánamo

The New York Times / 360  | 21 June 2019 - 10:0021 Jun - 10:00

731 gedetineerden in Guantánamo Bay zijn vrijgelaten of overgebracht naar andere landen. 9 zijn overleden. Voor de 40 terreurverdachten die nergens terechtkunnen en ouder en zieker worden, moet het kamp worden omgetoverd in een rusthuis.

Guantánamo Bay, Cuba. De diagnose dementie is hier nog niet gesteld, maar de eerste kunstheupen en nieuwe knieën zitten er al aan te komen. Net als rolstoelhellingen, ademmaskers tegen slaapapneu, wandbeugels in de cel en misschien ook nierdialyse. Stervensbegeleiding staat op de agenda. Zeventien jaar geleden werd de Amerikaanse militaire basis op Cuba gekozen als de ‘minst slechte plek’ om in Afghanistan gemaakte krijgsgevangenen op te sluiten. En na jarenlange felle debatten over de rechten van de gedetineerden en oproepen om de gevangenis te sluiten maakt het Pentagon zich nu op voor het scenario dat gevangenen straks in Guantánamo Bay hun oude dag slijten.

Toen de regering-Obama de gevangenis wilde sluiten, lag het Congres dwars. De regering Trump wil Guantánamo juist openhouden. De militaire berechting van de verdachten verloopt intussen tergend traag. Vandaar dat de militaire top vorig jaar opdracht kreeg om plannen op te stellen voor de komende 25 jaar, tot 2043. De oudste van de veertig gevangenen is dan – als hij zo lang leeft – 96. De Palestijn die bekendstaat als Abu Zubaydah – de man die op een geheime CIA-locatie werd opgesloten in een kist zo groot als een doodskist en die 83 keer is gewaterboard – is dan 72. Volgens hun advocaten kampen hij en een aantal andere gevangenen nu al met de psychische en fysieke gevolgen van marteling. Dat zal hun gezondheid met het ouder worden alleen maar brozer maken.

‘Als het Amerikaanse beleid niet verandert, zullen we hier op enig moment terminale zorg verlenen,’ zei John C. Ring, de commandant van het detentiecentrum, tijdens een gesprek met journalisten over de vragen die de gevangenis aan de beleidsmakers in het Pentagon stelt. ‘Veel van mijn gedetineerden hebben prediabetes,’ zei Ring. ‘Moet ik hier straks dialyses uitvoeren? Ik weet het niet. Dat moet iemand me vertellen. Gaan we hier complexe kankerzorg geven? Ik weet het niet. Dat moet iemand me vertellen.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie