By Allan Patrick - Flickr: Marta (10), meio-campista, craque, genial, DSC00982, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15769835

Wat zij zeggen over... het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal

360 / Amsterdam  | 25 June 2019 - 14:0025 Jun - 14:00

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is weer begonnen. Wat zeggen internationale vrouwenvoetbalkenners over het toernooi dat steeds meer tv-kijkers en publiek trekt.

Joey Peters, voormalige Australische voetbalprof

Het wereldkampioenschap voor mannen is de grootste en meest geliefde competitie ter wereld, maar de vrouwenversie is hard op weg een eigen reputatie te vestigen. Zoals de beste vrouwelijke voetballer ter wereld, Ada Hegerberg, zegt: ‘Het gaat niet altijd om geld. Het gaat om houding en respect.’ We kunnen er niet omheen; vrouwen als Hegerberg laten het niet toe. Het WK is niet alleen een podium voor atletische prestaties, maar ook voor verandering door diversiteit en gelijkheid aan te moedigen.

Rémi Dupré en Laetitia Béraud, journalisten

De FIFA heeft de premies voor vrouwen in vier jaar verdubbeld, maar de gender gap blijft niettemin. Want de voetbalbond heeft bij het WK in Rusland vorig jaar ook de premies voor de mannen verhoogd van 317,9 naar 355,2 miljoen euro. De omstandigheden voor de vrouwen worden wel beter. Ze spelen nu op gras in plaats van op kunstvelden. En de scheidsrechters hebben video-ondersteuning, net als bij de mannen. Maar er blijven verschillen, bijvoorbeeld in het vliegcomfort en het aantal bussen dat de teams tot hun beschikking krijgen.

Anne Armbrecht en Christian Spiller, sportjournalisten

Zoals altijd bij een vrouwentoernooi wordt er niet alleen over sport gediscussieerd, maar ook over loonkloven en ongelijkheid. Dit WK zou daarom weleens bijzonder kunnen worden. Een beslissend moment dat zal bepalen of het vrouwenvoetbal een niche blijft of uitgroeit tot een wereldwijd erkende tak van sport. Of de speelsters semiprofs blijven of net zoveel zullen verdienen als de mannen. Of Ada Hegerberg nog gevraagd zal worden met haar achterste te wiebelen of voortaan om haar prestaties zal worden bewonderd.

Shireen Ahmed, schrijver en sportactivist

Het feit dat Europese teams nog steeds worstelen met seksisme bevestigt maar weer eens dat misogynie niet is voorbehouden aan arme landen. Maar als de meest succesvolle vrouwenteams in de wereld al moeten vechten voor hun rechten, welke weerstand ondervinden zij die niet dit podium hebben dan wel niet? De vrouwen wier vrijheid en identiteit nauw is verbonden aan voetbal, maar wier toekomst en mogelijkheden niet worden gezien door de mannen die de sport controleren en regeren vanaf hun onschendbare troon.

Plaats een reactie

Foto door Allan Patrick – CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15769835