#163 is er! Het grote zomernummer

360 | Amsterdam  | 12 July 2019 - 15:4312 Jul - 15:43

De blonde ambitie van eeuwige paljas Boris Johnson | Wat er echt gebeurde met de verdwenen vlucht MH370 | Russell Shorto vindt Nederland in New York

Redactioneel: Blonde ambitie

Een briljante grappenmaker, maar volslagen ongeschikt voor een officiële functie, omdat hij alleen geïnteresseerd lijkt in eigenbelang en zelfvoldoening. Het zal maar over je gezegd worden. Max Hastings, oud-hoofdredacteur van twee vooraanstaande Britse kranten, The Daily Telegraph en Evening Standard, raakte niet uitgepraat over zijn voormalige correspondent in Brussel, Boris Johnson. ‘Moreel bankroet’ noemde hij Johnson ook, terwijl hij de omineuze keuze aan de lezer laat om uit te maken of de mogelijk nieuwe politiek leider van Groot-Brittannië ‘een schoft’ is of ‘een pure bedrieger’.

Johnson is een van de drijvende krachten achter het aanstaande vertrek van het VK uit de Europese Unie. Daarmee speelde hij in op sluimerende sentimenten die op het hele continent de boventoon voeren.

‘Wat de typische public school brat er zelf echt van vindt, blijft verscholen onder zijn blonde lokken’

Wat de typische public school brat er zelf echt van vindt, blijft verscholen onder zijn blonde lokken. Als zijn vrijemarktaanpak bij het uitproberen van meningen al een mening oplevert. Want zelfs daar is hij niet zo zeker van. Tegen een collega bij de krant biechtte hij destijds op dat het hem ontbrak aan politieke overtuigingen. Nou ja, hij was tegen Europa en tegen de doodstraf. Maar met een onafhankelijke politieke visie of overtuiging wint vrijwel geen enkele politicus stemmen vandaag de dag; het electoraat raakt eerder gecharmeerd van een zekere onbeholpenheid. Van iemand zoals Johnson, die het allemaal niet zo serieus lijkt te nemen. Die voorzitter van de vakbond werd door net te doen alsof hij achter de Social Democratic Party stond en eenmaal benoemd moeiteloos overliep naar de Conservatieven. Alsof de politiek niets meer is dan een etonische weddenschap, zoals hij die in zijn studententijd ongetwijfeld sloot met dispuutgenoten David Cameron en Michael Gove.

Wie weet veegt hij de Brexit van tafel zodra hij in Downing Street is gearriveerd. Wie weet – het zou een BJ-achtige verrassing zijn – blijkt hij precies de premier te zijn die het Verenigd Koninkrijk nodig heeft.

Auteur: Katrien Gottlieb
[email protected]

P.S. De volgende printeditie verschijnt op 22 augustus. Ondertussen werken wij door aan een digitale editie, die op 24 juli live gaat.

» Bekijk de inhoud

» Lees #162 digitaal in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie