Gerecenseerd | El Rha­zoui laat zich niet intimideren

360 | Amsterdam  | 14 August 2019 - 16:0014 Aug - 16:00

De zwaarst beschermde vrouw van Frankrijk

Ze is de zwaarst beschermde vrouw van Frankrijk, aldus The Guardian, sinds ze op 7 januari 2015 de aanslagen bij Charlie Hebdo overleefde. Ze krijgt aan de lopende band doodsbedreigingen, zoals dat ‘de leeuwen hun ogen niet zullen sluiten voordat ze [haar] hoofd van [haar] lichaam hebben gescheiden’, citeert Libération. Maar de 32-jarige Zi­neb El Rha­zoui laat zich niet intimideren. In 2016 verliet ze het Franse satirische tijdschrift waar ze vanaf 2013 werkte, omdat het in haar ogen te veel boog voor de wensen van fundamentalistische gelovigen.

De hervormingsplannen van Macron, die haar inschakelde als adviseur, keurt de oorspronkelijk Marokkaanse journalist af: ‘Er is geen uniforme islam in Frankrijk. Net zoals er geen verenigd christendom of jodendom is’, citeert Der Spiegel. Ook brengt ze graag in herinnering dat vrouwen in islamitische landen ooit geen hoofddoek droegen en zeker niet ‘die zwarte vuilniszak’ die tegenwoordig overal te zien is.

‘Ik vind het absurd dat iemand zoals ik, die nog nooit een misdaad heeft begaan, in een reizende gevangenis leeft’

In 2016 publiceerde ze een in de woorden van LePoint ‘woedend boek’ tegen ‘islamitisch fascisme’ en ‘Franse collaborateurs’; ‘Ik vind het absurd dat iemand zoals ik, die nog nooit een misdaad heeft begaan, in een reizende gevangenis leeft, terwijl hun ideologie zich steeds vaker in onze samenleving wil presenteren’, zegt ze in een interview met het Franse weekblad.

De Franse uitgever van het boek werd door o.a. Inrocks en Petit Journal als ‘zwavelachtig*, haast extreemrechts’ getypeerd. In Nederland verscheen haar boek vorig jaar in een vertaling van Mario Molengraaf bij Prometheus.

El Rha­zoui is te zien bij Celebrating Dissent in De Balie, Amsterdam: een avond over de vrijheid van meningsuiting. 30 augustus – 1 september.

Beeld: © Wikipedia

Plaats een reactie