Verdwaald in het hiernamaals

Verenigde Staten | The Atlantic  | 19 March 2020 - 13:0019 Mar - 13:00

Nadat Andy ernstig hersenletsel heeft opgelopen, denkt hij in contact te staan met de geestenwereld. Zijn broer, een waarheidsgetrouw journalist, besluit hem te vergezellen op een spiritueel zomerkamp. Een schitterend en ontroerend verhaal over het channelen van doden, kwantumverstrengeling en de kracht van broederliefde.

Voor zover we kunnen vaststellen begonnen de geesten zich te roeren na Andy’s traumatische hersenletsel. Op kerstavond 2005 heeft een dronken man mijn oudere broer in elkaar geslagen voor een groezelige bar in Oost-Milwaukee. Hij heeft hem met zijn hoofd tegen een bakstenen alkoof gesmeten en hem voor dood achtergelaten op de besneeuwde stoep, buiten westen en met zeven hersenkneuzingen. We hebben zeven dagen gewaakt aan zijn bed op de intensive care, gebeden, gefluisterd met gebalde vuisten, ons hart vastgehouden bij de wisselende statusupdates van de arts. Aanvankelijk was de prognose uitzichtloos. De bloedingen waren zo zwaar dat de artsen ervan overtuigd waren dat het slechts een kwestie van tijd was voor Andy zou wegglijden in een onomkeerbaar coma. Maar als door een wonder kwam hij bij op de ochtend van de dertigste december, met grote ogen, alert. Van alles wat een mens op zo’n moment zou kunnen verlangen, wilde hij iets te eten van [fastfoodketen] Boston Market.

Na een negen maanden durende odyssee van aanvallen van duizeligheid en perioden van afasie, kreeg mijn broer, die destijds tweeëntwintig was, niet alleen het grootste deel van zijn geheugen terug maar ook, zoals wij grappend zeiden, de leukere kanten van zijn karakter. Hij kocht een appartement en maakte zijn studie af, trouwde en vond een baan als corporate sales executive. Maar in de jaren daarna gebeurde er iets vreemd. Hij hoorde ’s nachts krakende voetstappen op de gang en vreemde stemmen in de kast. We vreesden het ergste en waren bang dat hij psychoses had overgehouden aan zijn hersenletsel – wat, hoe naar ook, heel goed mogelijk was. Uiteindelijk nam mijn vader het vliegtuig van Milwaukee naar Houston om Andy op te zoeken in zijn nieuwe huis. Hij trof mijn broer in meditatieve kleermakerszit op de keukenvloer, terwijl de flakkerende lampjes in de kroonluchter boven zijn hoofd een geheel eigen leven leken te leiden. Andy liet uit niets blijken dat hij mijn vader had zien binnenkomen, maar hij zei, met een gewijd soort rust: ‘Er is een aanwezigheid…

» Lees dit artikel in de Reader
» Hier leest u dit verhaal op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selecie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie

Getty Images