COVID-19 wereldwijd

Wereldwijd | 360  | 24 March 2020 - 16:3524 Mar - 16:35

In deze posts houden we u op de hoogte van wat kranten wereldwijd over het coronavirus schrijven.

Aflevering VI: Nieuwe waarschuwing WHO, Trump negeert de risico’s, berichten uit een langzaam op gang komend China en waarom medicijnen toch echt moeten worden getest.

Beeld: Uit de reeks lege-stadsbeelden van The New York Times.

EUROPA: Merkel heeft geen corona

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde maandag dat de pandemie ‘versnelde’, met tot nu toe meer dan 300.000 gevallen, schrijft The Independent. Meer dan een derde daarvan bevindt zich in Europa.

Duitsland:
Dagen nadat ze was blootgesteld aan een besmette arts, testte Angela Merkel negatief op het virus, meldt Der Spiegel.

DE AMERIKA’S: Trump wil de economische stopzetting niet verlengen

VS:
President Trump liet doorschemeren dat de economische stopzetting die bedoeld was om de verspreiding van het virus in het hele land te stoppen, niet zou worden verlengd, ook al waarschuwde zijn team voor een alarmerende verspreiding in en rond New York City.

Het Amerikaanse Olympisch Comité sloot zich aan bij oproepen van andere landen om de zomerspelen in Tokio uit te stellen, enkele uren nadat premier Shinzo Abe van Japan hetzelfde voorstelde.

AZIË: Kunnen we Zuid-Korea nog volgen?

Zuid-Korea:
Zuid-Korea is er tot nu toe in geslaagd zijn coronaviruscurve af te vlakken zonder zijn economie stil te leggen, maar het is misschien al te laat voor andere rijke landen om haar model te volgen. In dit artikel beschrijft The New York Times hoe het land het klaarspeelde.

China:
Vanuit China vertelt Virginie Duret, een schoolleraar uit Kanton, hoe ze na de inperkingsmaatregelen aan het einde van de crisis haar leven weer hervat. Courrier International houdt haar ervaringen bij, die ook zijn te vinden op de Facebook-pagina ‘Entre 4 murs à Canton’.

HORIZON: ‘De grote leegte’

The New York Times beschrijft waarom het testen van geneesmiddelen zo belangrijk is. Aangezien het coronavirus zo veel levens eist, willen sommigen potentiële genezingen al op de markt brengen, zelfs als dat betekent dat de wettelijke controles worden omzeild.

‘Maar die regels zijn er niet voor niets. Voorbeeld: ongeveer 10.000 baby’s in Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en elders werden in de jaren vijftig en zestig met ernstige afwijkingen geboren nadat hun moeders thalidomide hadden ingenomen, een kalmerend middel dat door Duitse toezichthouders was goedgekeurd zonder het bij zwangere vrouwen te testen.

Het medicijn werd nooit goedgekeurd in de Verenigde Staten en de crisis over de gevolgen ervan leidde tot de goedkeuring van wetten die rigoureuze klinische proeven voor voorgestelde medicijnen vereisten.’

TEN SLOTTE: Bekijk hier beelden van ‘de grote leegte’.

Plaats een reactie