Moet de vakantiekaravaan weer op gang komen?

Wereldwijd | Controverse | Die Tageszeitung  | 14 June 2020 - 13:0014 Jun - 13:00

Vanaf 15 juni gaan veel Europese grenzen weer open voor toeristen. Is Europees toerisme het wondermiddel om zwaar getroffen Zuid-Europese vakantielanden te steunen? Of zorgt het voor een nieuwe opleving van het virus?

» Lees dit artikel in de reader.

Ja
Op de Canarische Eilanden en in Griekenland zal vakantie vieren snel weer mogelijk zijn. De inreisvoorwaarden zullen voor Europese landen worden versoepeld, de quarantainebepalingen binnen de Europese Unie worden opgeheven. Europa handelt en reageert gemeenschappelijk. Waarschijnlijk onder druk van de tien erkende Europese vakantielanden, die maandag een conferentie hielden en waarvan de economie buitengewoon afhankelijk is van het toerisme. Maar toch: we hebben het gevoel dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en hebben weer een Europese horizon. In plaats van eurobonds tenminste Duitse vakantiegangers.

Zelfs de door het virus geteisterde landen Italië en Spanje zullen zich in bepaalde, weinig getroffen regio’s openstellen voor het toerisme. Goed dat de Bondsregering de mondiale reiswaarschuwingen per 15 juni wil opheffen en vervangen door reisadviezen. Dat heeft verzekeringstechnische consequenties en laat de beslissing over aan de vakantiegangers, waarbij de voorschriften voor hotels, restaurants en evenementen blijven bestaan. Tussen de Alpen en de Noordzee zijn er beslist veel bestemmingen in Duitsland die de moeite waard zijn. Zelfs Mecklenburg-Vorpommern mag zich weer verheugen op vakantiegangers uit andere deelstaten. Maar andere stranden zijn ook mooi, het weer beter, het eten opwindender, de mensen diverser.

Naar Kroatië kunnen wij Centraal-Europeanen ook met de trein. Naar de Balearen, waarvoor velen al hebben geboekt, is dat omslachtiger. Budgetmaatschappijen als Ryanair wachten alleen nog op groen licht van de autoriteiten. Je kunt dat uit klimaat-overwegingen veroordelen – of accepteren dat de vakantiekaravaan met zijn hele gevolg niet zo eenvoudig te keren is.

Het virus zal geen nieuwe reiscultuur brengen, onze hulpbronnen vretende levensstijl zal niet zo snel veranderen. Tegen volgepakte stranden aan de Adriatische Zee kunnen we onszelf beschermen indien we niet toegeven aan kuddegedrag. Door beter en milieuvriendelijker te reizen, minder en juist bewuster. En verder de pandemieadviezen van de deskundigen opvolgen en Usedom [eiland in de Oostzee] ontlasten.
Edith Kresta

Edith Kresta is reisjournalist en chef Sport, Waarheid, Reizen en Wetenschap bij Die Tageszeitung.

BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Voor 30 euro ontvang je 3 maanden 360 thuis. Duurt enkele minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Nee
Het beste kun je deze zomer gaan zwemmen in een meer in de provincie. In een zwembad in de stad. In de Noordzee. In de Oostzee. In elk geval niet zo ver weg van huis. Vergeet dit jaar de vakantie op Sicilië, Kreta, de Faeröer of aan het Gardameer. Veel klassieke vakantiebestemmingen zijn alleen te bereiken met het vliegtuig, de trein, de auto, de bus. Dat zou momenteel een gevaar kunnen vormen, want uitgezonderd van je eigen auto, die bij langere ritten op zijn beurt veel CO2 uitstoot, stel je in vliegtuigen en andere vervoermiddelen jezelf en je gezin bloot aan besmettingsgevaar.

Vliegtuigmaatschappijen bezweren weliswaar dat de lucht in de toestellen dankzij zogenaamde HEPA-filters (High Efficiency Particulate Absorbation) even schoon is als op een operatiekamer, omdat vrijwel alle gevaarlijke deeltjes uit de cabine worden gefilterd en op die manier een overdracht van het coronavirus via de airconditioning vrijwel uitgesloten is. Bovendien zou de luchtcirculatie van boven naar beneden verlopen, wat de virussen op de grond drukt. Best mogelijk. Maar zeker weten doet niemand dat. En dan zijn er nog de andere reizigers, de niet altijd gegarandeerde afstand bij het in- en uitstappen, het onvermijdelijk nauwere contact met het personeel. Daar komt bij dat zelfs met masker en veiligheidsafstand microdruppeltjes kunnen worden overgedragen. Het is al lang bekend dat oppervlakken die je automatisch aanraakt – deurkrukken, tafels, armleuningen – verzamelplaatsen van ziektekiemen, virussen en bacteriën zijn. En wat als toeristen ziek worden in het buitenland? Dan vormen ze een extra belasting voor het zorgstelsel van een ander land, in het ergste geval een die al zwaar op de proef is gesteld.

Dit jaar spreekt alles voor een vakantie in eigen land, in elk geval voor het afzien van verre reizen. Aan wie geen weekendhuis heeft om zich terug te trekken, geen vrienden met een boerderij en ook geen ouders met een huis aan zee zijn dagtrips, fietstochten en uitstapjes in de omgeving aan te bevelen. Een langere reis is sowieso veel relaxter als je zonder angst de trein of het vliegtuig in kunt stappen. En zover is het gewoon nog niet.
Simone Schmollack

Simone Schmollack is journalist en schrijver, en is sinds 2009 werkzaam bij Die Tageszeitung. Haar recentste boek is ‘Und er wird es wieder tun’ – Gewalt in der Partnerschaft (2017).

Die Tageszeitung
Duitsland | dagblad | oplage 60.000

Opgericht als reactie op het terrorisme van de RAF. Uitgegroeid tot krant van
feministen, milieuactivisten en pacifisten. Tot 1991 werd iedere medewerker een
eenheidssalaris betaald.

Plaats een reactie