Buitenlandse studenten getroffen door Japans inreisverbod

Kort wereldnieuws | The Japan Times  | 22 August 2020 - 16:0022 Aug - 16:00

Japan verstrekt vanwege de coronacrisis voorlopig geen nieuwe visa aan buitenlandse studenten die er willen gaan studeren.

De beslissing treft tienduizenden nieuwe studenten. Vervelend voor de studenten, de universiteiten en voor Japan zelf. Al sinds 1983 wil het land het aantal studenten internationaliseren, omdat het aantal Japanse studenten als gevolg van demografische veranderingen daalt.

Internationale studenten vormen een belangrijke inkomstenbron voor Japanse universiteiten en vergroten de onderzoekscapaciteiten van wetenschappelijke instellingen. Daarnaast zijn niet-Japanse studenten die na hun afstuderen in Japan blijven potentiële arbeidskrachten voor Japanse bedrijven die zitten te springen om talenten met technische vaardigheden en kennis van vreemde talen.

Volgens Carolin Funck van de Universiteit van Hiroshima is de internationale markt voor hoger onderwijs ‘zeer competitief’ en verliezen Japanse universiteiten nu ‘momentum in deze concurrentiestrijd’.

The Japan Times | Tokio

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie