Popsterren en ‘raveteven’

Nederland | Agenda  | 23 August 2020 - 09:0023 Aug - 09:00

Horen, zien, bezoeken.

TENTOONSTELLING | Black Album / White Cube

In de tentoonstelling Black Album / White Cube is alle getoonde kunst geïnspireerd op popmuziek: van A$AP Rocky, Lady Gaga en Britney Spears tot Joy Division, Euromasters en The Beatles. Sterker, zonder die popmuziek had ze niet kunnen bestaan. Een centrale plek heeft de installatie We Buy White Albums van Rutherford Chang, die al jaren exemplaren opkoopt van het in 1968 verschenen Beatles-album met de witte hoes. Tegen de drieduizend stuks bezit Chang inmiddels.

Als in een platenzaak staan ze in de Kunsthal in bakken, keurig gerangschikt op nummer, en net als in een platenzaak mag je daar als bezoeker gewoon in snuffelen.

Maar het gaat in de tentoonstelling vooral om kunst die werd beïnvloed door recentere muziek en genres als punk, indie en techno. Zo is het originele snelwegschilderij te zien dat Emil Schult maakte voor de hoes van het beroemde Kraftwerk-album Autobahn en hangen er foto’s van Wolfgang Tillmans, die in de jaren negentig internationale popsterren zo casual mogelijk portretteerde.

Ook vermakelijk zijn de foto’s van gabbers en ‘raveteven’ van Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, en de video met alle rip-offs en remakes van de legendarische albumhoes van Unknown Pleasures van Joy Division, gemaakt door de vormgever daarvan, Peter Saville.

Het zwarte album uit de naam van de expositie verwijst naar de fameuze elpee die Prince kort voor de release terugtrok, hier te zien als poprelikwie in een kapel in de vorm van een witte kubus.

Arjan Reinders

T/m 10 januari 2020, Kunsthal, Rotterdam, kunsthal.nl

» Lees meer Agenda in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie

Rutherford Chang, We Buy White Albums, 2013-2019. © 2019, Henning Rogge/Deichtorhallen Hamburg