Noem me geen ‘kalar’

Myanmar | Azië | Frontier Myanmar  | 28 August 2020 - 13:0028 Aug - 13:00

Ook in Myanmar zwelt de discussie over institutionele discriminatie aan. Het gebruik van het woord kalar bijvoorbeeld, waarmee moslims of mensen met een Zuid-Aziatische afkomst worden gestigmatiseerd, is allang niet ‘grappig’ of ‘schattig’ meer.

Een vriend van mij noemde me altijd kalar ma of Amina, een gewone Arabische naam.

Hoewel ik hem herhaaldelijk duidelijk maakte dat ik die ‘grap’ niet echt kon waarderen, ging het jennen gewoon door en hij legde me zelfs uit dat de bijnaam ‘Amina’ goed bij me paste omdat ik een kleine ‘kalar ma’ was. Terwijl hij dacht grappig of aardig te zijn, vond ik het van weinig respect getuigen om te zeggen dat je een spotnaam gebaseerd op je religie gewoon moet accepteren. Hij zou me niet zo hebben genoemd als ik geen moslim was en geen zware wenkbrauwen had, of andere uiterlijke kenmerken die worden geassocieerd met mensen van Zuid-Aziatische [onder andere India, Pakistan, Nepal en Bangladesh] afkomst.

Helaas laat deze woordenwisseling zien hoe mensen in Myanmar vaak met elkaar omgaan. We groeien op met het idee dat het prima is om elkaar bijnamen te geven die gebaseerd zijn op religie of etniciteit, of op hoe we eruitzien. Daarom heb ik veel bewondering voor de activisten die in juni op Facebook de campagne ‘Noem me geen kalar’ begonnen, om de sociale normen te veranderen die velen van ons zo kwetsend vinden.

Activeer uw gastaccount en lees direct verder

Of maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding.

Plaats een reactie