Beter toezicht diepzeemijnbouw

Kort wereldnieuws | The Conversation  | 28 August 2020 - 09:0028 Aug - 09:00

Door de toename van apparaten die op batterijen werken, zoals smartphones, computers, windturbines en zonnepanelen, slinken de voorraden koper, nikkel, aluminium, mangaan, zink, lithium en kobalt op het land en wordt zeewinning van deze mineralen steeds aantrekkelijker.

In juli ondertekende de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) exploratiecontracten met dertig mijnbouwgroepen, waaronder regeringen, publiek-private samenwerkingen, internationale consortia en private multinationals. Met elk drie contracten bezitten de regering van Korea en een Chinees staatsbedrijf de meeste contracten.

Vanaf 2025 zullen grote projecten starten in internationale wateren op meer dan 200 zeemijl uit de kust, buiten nationale jurisdicties. Een sleutelmoment voor ISA, schrijven wetenschappers deze week. ISA bepaalt weliswaar de regels voor milieubescherming, maar heeft onvoldoende informatie over de milieu-effecten van diepzeemijnbouw en vertrouwt te veel op zelfrapportage door mijnbouwbedrijven, aldus de wetenschappers. Ze willen dat nationale regeringen meer wetenschappelijk onderzoek naar diepzeemijnbouw faciliteren en meer steun verlenen aan ISA om gegevens van die onderzoeken te analyseren.

The Conversation | Londen

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie