Nepnieuws tijdens demonstraties

Kort wereldnieuws | Der Spiegel  |  7 September 2020 - 16:00 7 Sep - 16:00

Tijdens demonstraties eind augustus tegen coronamaatregelen in Berlijn deden valse berichten de ronde. Nieuws over een demonstrant die door politie-ingrijpen zou zijn omgekomen verspreidde zich als een lopend vuurtje via socialemediakanalen van de ‘Coronarebellen’ of ‘Dwarsdenkers’.

Het vermeende bewijs van de ‘moord’ werd geleverd door een omstander die de arrestatie van een vrouw op video had vastgelegd. Maar volgens de Berlijnse politie is er niemand omgekomen. Ook de beschuldiging op berichtendienst Telegram dat de politie de gearresteerde vrouw had verkracht op weg naar het politiebureau, noemt de politie een poging om hulpdiensten in diskrediet te brengen. Een foto die eveneens op grote schaal werd verspreid, toont een demonstrant die zou zijn flauwgevallen toen hij werd gearresteerd. Volgens berichten van demonstranten is het onduidelijk ‘of hij het heeft overleefd’.

Hulpdiensten zeggen dat de man nooit buiten bewustzijn is geweest. De nieuwssite van Der Spiegel beschuldigt de Dwarsdenkers van het ‘doelgericht’ verspreiden van nepnieuws.

Der Spiegel | Hamburg

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie

© NurPhoto / Getty Images