Wel/geen corona in Turkmenistan

Kort wereldnieuws | Coda Story  | 28 September 2020 - 13:0028 Sep - 13:00

Door een nieuwe wet kunnen inwoners van Turkmenistan nu jarenlange gevangenisstraffen krijgen als ze zich onttrekken aan de behandeling van ‘gevaarlijke infectieziekten van epidemische of pandemische aard’.

De wet is uitgevaardigd door de dictatoriale president Goerbangoely Berdymoechammedov, die ondertussen ontkent dat er corona in Turkmenistan is. Uit rapporten blijkt echter dat een groeiend aantal mensen sterft met symptomen die sterk lijken op covid-19.

In juli adviseerden experts van de Wereldgezondheidsorganisatie de Turkmeense autoriteiten om in ieder geval te handelen alsof de ziekte aanwezig is. Sindsdien zijn er een aantal verwarrende maatregelen tegen de verspreiding van infectieziekten getroffen, zonder enige verwijzing naar covid-19. Volgens officiële richtlijnen is bijvoorbeeld het dragen van een masker verplicht als bescherming tegen giftige stoffen die door de wind het land kunnen binnenkomen. In zeker één regio hebben de autoriteiten bevolen dat nieuwe graven zo plat mogelijk moeten worden gemaakt, zodat ze niet zichtbaar zijn op satellietbeelden.

Coda Story | New York

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie