Droomontwerper Dior online

Frankrijk | Gerecenseerd  |  4 October 2020 - 16:00 4 Oct - 16:00

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

TENTOONSTELLING | Kan mode worden verheven tot kunst?

In 1947 was Christian Dior de juiste man op de juiste plaats, op het juiste moment. Hij zette in Parijs een modehuis op onder zijn naam en creëerde The New Look, een van de meest nagevolgde modesilhouetten ooit. Al zijn 22 collecties waren even invloedrijk als succesvol. ‘We noemden hem wel de punkcouturier’, vertelt Florence Müller aan modesite AnOther. De Franse kunst- en modehistoricus was samen met Olivier Gabet curator van Christian Dior: Designer of Dreams.

Deze tentoonstelling, allereerst van 2017 tot 2018 gehouden in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs en vervolgens in V&A in Londen – volgens Vogue ‘nog groter, uitgebreider en prachtiger dan in Parijs’ – zou de hele wereld overgaan, maar corona kwam ertussen. Daarom plaatsen de samenstellers Designer of Dreams nu online, waarbij de kijker een uur lang niet alleen bijzondere couturestukken te zien krijgt, maar ook archieffoto’s, schetsen, kunstwerken die de ontwerper inspireerden. ‘Magnifique’, oordeelt Vogue.

Ondanks alle grandeur heeft The Guardian een kritiekpunt: ‘Als je mode uitroept tot kunst, moet het net zozeer openstaan voor interpretatie en kritiek als elke andere vorm; het kan dan niet langer enkel met complimenten en luchtkussen worden verwelkomd.’ De tentoonstelling maakt zich volgens de recensent schuldig aan de neiging van de branche om zichzelf al te serieus te nemen. ‘Vakmanschap en goede smaak maken iemand nog niet geniaal, en Dior is geen Balenciaga. (…) Er waren momenten waarop ik me een beetje verveelde.’

Christian Dior: Designer of Dreams is te zien op het YouTube-kanaal van Dior. Volgend jaar oktober wijdt Kunstmuseum Den Haag alsnog een tentoonstelling aan het werk van de couturier.

» Lees meer Gerecenseerd in de reader.
» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tips van culturele events wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie

© still uit Christian Dior: Designer of Dreams