De censuur van Facebook en Google

Die Zeit  |  7 August 2012 - 08:20 7 Aug - 08:20

Vier grote Amerikaanse bedrijven bepalen wat er op internet gebeurt. Gebruikers verzetten zich nauwelijks tegen de macht van de ‘websheriffs’.

Google, Apple, Facebook en Amazon zijn de grootste spelers op internet. Ze zijn zo machtig dat ze de wereld hun wil op kunnen leggen, schrijft Die Zeit. Het Duitse weekblad geeft enkele voorbeelden van censuur en spionage door de vier webmachten. Amazon bijvoorbeeld haalde in juni een kritisch boek van Wilfried Huismann over het Wereld Natuur Fonds uit de winkel. Het boek was onderwerp van een rechtszaak, maar Amazon verbood het boek al voordat de rechter een uitspraak had gedaan.

Nog een voorbeeld: Apple hield het spel Angry Syrians, bedoeld als humoristische kritiek op het gewelddadige regime van Assad, tegen omdat het lasterlijk of beledigend zou zijn.

Wat is er gebeurd met internet als vrijplaats, vraagt Die Zeit zich af? Die vraag zouden internetgebruikers zichzelf ook kunnen stellen. De ‘websheriffs’ Apple, Amazon, Google en Facebook zijn verantwoordelijk voor 80 procent van het dataverkeer. En 40 procent van de tijd die gebruikers online doorbrengen, brengen ze door op de sites en netwerken van de vier Amerikaanse bedrijven.

Lees ook:
Amazon beheerst het web (360)

Ebooks lezen hun lezers (360)

(Foto van decafeined)

Plaats een reactie