Japanse vrouw eist geld terug van de maffia

Japan Today  | 19 juli 2013 - 10:3519 jul - 10:35

Japanse yakuza is zo goed georganiseerd dat er al jurisprudentie bestaat over aansprakelijkheid.

De Japanse yakuza (maffia) telt 100.000 leden. De yakuza is goed georganiseerd. De misdaadsyndicaten hebben een eigen pensioenplan en een eigen magazine voor medewerkers. De rechter in Japan heeft al eens bepaald dat yakuzabazen verantwoordelijk zijn voor de schade die bendeleden aanrichten.

Een restauranteigenaar uit Nagoya probeert nu via de rechter 170.000 dollar aan beschermingsgeld terug te krijgen van yakuzaleider Kenichi Shinoda. De vrouw, die anoniem wil blijven, zegt tussen 1998 en 2010 maandelijks 30.000 tot 100.000 yen betaald te hebben aan een lid van Inabaji Ikka, een lokale yakuzagroep die onder Shinoda valt. Als ze niet zou betalen, zou de yakuza haar zaak in brand steken.

Er lopen nog twee processen tegen Shinoda. Een horeca-ondernemer eist compensatie voor zijn bar die is afgebrand omdat hij weigerde beschermingsgeld te betalen. En de familie van een man die omkwam bij een brand in een bar die is gesticht door yakuzaleden eist ook een schadevergoeding. In een eerdere rechtszaak heeft de rechter de yakuzaleden die de brand hebben gesticht al veroordeeld voor moord.

(Foto van Ludo Kanta)

Plaats een reactie