Grachtenbootjes zonder kapitein

DNA India  | 22 September 2016 - 08:0022 Sep - 08:00

Het nieuws dat Amsterdam gaat experimenteren met boten zonder bestuurder heeft inmiddels ook India bereikt.

DNA India schrijft dat Amsterdam volgend jaar mensen en goederen gaat vervoeren met autonoom varende bootjes.

De eerste prototypes van de Roboat verschijnen volgend jaar op de Amsterdamse grachten, in dit gezamenlijke project van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het MIT steekt 20 miljoen Euro in het project.

Het AMS is een consortium van publieke en private partijen, dat zoekt naar oplossingen voor complexe stedelijke problemen als bevoorrading, mobiliteit, energie en afval. AMS en MIT gaan voor de Amsterdamse pilot samenwerken met de TU Delft en de Universiteit van Wageningen.

Behalve het vervoer van mensen en goederen met losse autonome bootjes, is het ook mogelijk de boten te schakelen om zo een tijdelijke brug te vormen: handig bij bijvoorbeeld tijdelijke manifestaties met veel publiek.

Daarnaast, zegt wetenschappelijk directeur Arjan van Timmeren van AMS, kunnen de boten ook worden gebruikt om onderwater-robots in te zetten die de waterkwaliteit monitoren of die helpen bij het verwijderen van de 12.000 fietsen die elk jaar in de Amsterdamse grachten belanden.

Aangezien bijna eenvierde deel van Amsterdam uit water bestaat, is de hoofdstad een ideale plek voor het experiment. De eerste fase van het onderzoek zal vijf jaar duren.

De onderzoekers verwachten dat de uitkomsten van het Amsterdamse project wereldwijd zullen leiden tot nieuwe ondernemingen en start ups en nieuwe initiatieven met zelf-sturende boten.

Zestig procent van de wereldbevolking leeft in kustgebieden, aan rivieren of in delta’s en tachtig procent van de mondiale economische opbrengst komt uit waterrijke gebieden.

Foto: Senseable MIT

Plaats een reactie