Dit is het gezondste land ter wereld

Quartz  | 30 maart 2017 - 07:0030 mrt - 07:00

Vorige week werd de Bloomberg Global Health Index gepubliceerd van 163 landen. Opmerkelijk genoeg is de nummer 1 van de gezondste landen ter wereld een land waar het niet echt lekker gaat met de economie. En nee, het is niet Japan.

Bij het opstellen van de lijst kijkt Bloomberg uiteraard naar sterftecijfers en levensverwachting, maar ook naar cijfers met betrekking tot bloeddruk, glucose en cholesterol. Daarnaast wordt gekeken naar obesitas, alcoholisme en ondervoeding in de kinderjaren.

Nederland staat op de dertiende plaats, voor Frankrijk en Finland. Het hoogst geklasseerde land in het Midden-Oosten is Israël (op plaats 9) en Slovenië (27) scoort het best van de Oost-Europese landen.

De nummer 1 van de algehele lijst is Italië, gevolgd door IJsland, Zwitserland, Singapore en Australië. Italië staat daarmee ver boven landen als Canada op nummer 17, Groot-Brittannië (23) en de VS die pas na Cuba, Libanon en Costa Rica de 34ste plaats bezetten.

Terwijl Amerikanen dikker en dikker worden met hun fastfoodversies van Italiaans eten doen de Italianen het goed met hun traditionele mediterrane keuken van verse groenten, olijfolie, pasta en vis.

Italië onderscheidt zich voorts door de gratis gezondheidszorg en goede, ruim aanwezige medische zorg. Ondertussen geven de Italianen minder dan de buren uit aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking.

De Italiaanse nummer 1-positie is des te opmerkelijker omdat het er economisch niet zo best gaat. Bijna veertig procent van de Italiaanse jongeren zit zonder werk. Het landelijke werkeloosheidspercentage bedraagt 11,9 procent en vorige maand waarschuwde de EU nog voor de enorme Italiaanse staatsschuld.

Foto: John Nakamura Remy

Plaats een reactie