Zelfs toeristen in Amsterdam vinden dat er te veel toeristen zijn

NPR  |  9 August 2018 - 07:30 9 Aug - 07:30

De worsteling van Amsterdam met onafzienbare toeristenstromen heeft de VS bereikt. De Amerikaanse publieke zender NPR wijdde er een item aan: ‘Amsterdam is cracking down on “overtourism”.’

Amsterdam telt minder dan 1 miljoen inwoners, maar ziet meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar, meldt NPR. En vooral in de avonden gaat het mis als jonge mannen losgaan in de stad ‘waar zowel prostitutie als wiet legaal zijn’.

Amsterdam is de volgende Europese stad – na Barcelona, Dubrovnik en Venetië – die het ‘overtoerisme’ een halt probeert toe te roepen.

Barcelona blokkeert de bouw van nieuwe hotels in het historische centrum, waardoor cruiseschepen worden geweerd en het aantal toegestane toeristen in de Boqueria-markt wordt verminderd. Het Kroatische Dubrovnik, waar Game of Thrones van HBO wordt gefilmd, wordt overspoeld door fans. De burgemeester wil het aantal bezoekers aan het middeleeuwse centrum drastisch verminderen. Venetië heeft een team van stewards aangesteld dat alert is op ontoelaatbaar gedrag.

En nu volgt Amsterdam. Het stadsbestuur verdubbelt de belasting op hotelkamers tot 6 procent, kortetermijn-Airbnb-verhuur in het centrum wordt aan banden gelegd, evenals nieuwe souvenirwinkels. De bierfiets is al verboden en de stad probeert toeristen weg te lokken van het centrum naar locaties net buiten Amsterdam, door bijvoorbeeld het strand van Zandvoort aan toeristen te verkopen als Amsterdam Beach.

Het volledige radioverslag hoor je hier:.

Foto: Qiou87

Plaats een reactie

NPR