Omstreden Amerikaan bouwt ‘trainingscentrum’ in China

South China Morning Post / 360  | 22 februari 2019 - 09:5622 feb - 09:56

Wereldnieuws | Erik Prince is een voormalige marinier die ooit het zeer omstreden Blackwater oprichtte. Omstreden, want het bedrijf, dat wereldwijd beveiligers en huursoldaten levert, heeft een bloedig verleden vol oorlogsmisdaden in onder meer Afghanistan en Irak.

CHINA | Prince stapte in 2010 op als baas van het bedrijf, dat is omgedoopt in het vriendelijker klinkende Academi. Prince zit ondertussen niet stil. De Trump-sponsor en broer van Amerika’s huidige onderwijsminister Betsy DeVos, die ook nog eens bij Robert Mueller op de radar staat in diens onderzoek naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen, heeft zijn pijlen inmiddels gericht op China.

In Hong Kong richtte hij Frontier Services Group (FSG) op, een in logistiek en beveiliging gespecialiseerd bedrijf dat onlangs de aandacht trok omdat het in opdracht van China een ‘trainingscentrum’ gaat bouwen in Xinjiang. Dat is de meest westelijke provincie van China, waar de regering een miljoen Oeigoerse moslims vasthoudt in wat Beijing heropvoedingskampen noemt.

Nadat het nieuws van het contract naar buiten kwam, keken alle ogen in Zuidoost-Azië naar Prince. Ik weet van niets en ben ook niets van plan in Xinjiang, liet Prince in een officiële verklaring weten. Hoogst onwaarschijnlijk, vinden critici. Ze beschuldigen FSG van hulp aan de Chinese regering bij de massale repressie van etnische Oeigoeren en andere moslims in Xinjiang en bovendien, zeggen ze, bevordert het bedrijf ook nog eens de geopolitieke agenda van een strategische Amerikaanse concurrent.

(South China Morning Post, Hong Kong)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie