De Rolls Royce onder de krijtjes

Quartz / 360  | 21 June 2019 - 20:0021 Jun - 20:00

Wiskundigen en docenten zweren sinds jaar en dag bij een hulpmiddel uit Japan voor het noteren van hun berekeningen en teksten op een schoolbord: Hagoromo Bungu-krijtjes.

Het stevige Japanse krijt heeft een gladde en dichte structuur die soepel schrijft, amper stof nalaat en makkelijk is uit te wissen. Volgens de overlevering is het zelfs onmogelijk om met Hagoromo-krijt foute stellingen of berekeningen te noteren. De wiskundige Satyan Devadoss noemde Hagoromo-krijt ‘de Michael Jordan, de Rolls Royce onder de krijtjes’.

De schrik onder wiskundigen en docenten was groot toen Hagoromo in 2014 aankondigde er na tachtig jaar de brui aan te geven en mathematici begonnen prompt met hamsteren. In topjaar 1990 verkocht Hagoromo Bungu 90 nog miljoen krijtjes, maar de concurrentie van whiteboards en interactieve schermen werd te groot. De redding komt nu van een Koreaans bedrijf dat Hagoromo’s machines en formule heeft gekocht.

(Quartz, New York)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie