Spanje ontdekt verkoop in bloot eigendom

El País / 360  | 29 August 2019 - 10:0029 Aug - 10:00

In het centrum van Madrid verkopen eigenaren hun dure appartementen onder de marktwaarde, bij wijze van pensioenvoorziening. Voorwaarde is wel dat ze er tot aan hun dood kunnen blijven wonen.

» Lees dit artikel in de Reader

De advertentie beschrijft een deftig huis met modern uiterlijk in het hart van de wijk Argüelles. De grote ramen bieden een uitzicht van 360 graden op Madrid. In het oog springen de egaal geverfde muren, de jatobahouten vloer, het pleisterwerk in de zitkamer en de massieve witgelakte deuren. De waarde van de woning ligt rond de 2 miljoen euro. De vrouw op pantoffels die in de keuken spaghetti kookt, krijg je er gratis bij.

Ana María, zeventig jaar, verkoopt dit prachtige appartement als bloot eigendom belast met recht van gebruik en bewoning, dat wil zeggen dat de nieuwe eigenaar het huis koopt op voorwaarde dat zij er tot aan haar dood kan blijven wonen. Deze verkoopconstructie heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder gepensioneerden in de armste wijken van de stad als een manier om hun bestaanszekerheid te waarborgen, maar wordt ook steeds populairder onder rijke ouderen die tot aan het einde van hun leven een hoge levensstandaard willen behouden.

Ana María, die die middag staat te koken voor een van haar kinderen die ze elk moment verwacht, zou het verschrikkelijk vinden om het huis waar ze al twintig jaar in woont te moeten verlaten. Hier heeft ze de mooiste jaren van haar leven doorgebracht. De met leer beklede keukenbar is getuige geweest van de uitbundigste buurtfeesten.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Stopt automatisch.
Bedankt

Het zou haar hart breken om het huis leeg te moeten halen en toe te zien hoe anderen de kamers betrekken die het toneel zijn geweest van haar bestaan, vertelt ze terwijl ze van de hal naar de zitkamer loopt, van de zitkamer naar de eetkamer en vandaar naar de slaapkamers en suite. Daarom heeft ze met haar man overlegd of dit niet misschien een oplossing was om eindelijk een slepende schuld af te lossen en hun oude dag in alle comfort te kunnen slijten.

De prijsvermindering hangt af van de leeftijd van de verkoper. Ze wordt berekend door de jaarlijkse huurkosten te vermenigvuldigen met het geschatte aantal jaren dat de huidige bewoner nog te leven heeft. Bij een zeventig-jarige, zoals Ana María, kan de korting oplopen tot 40 procent, bij een tachtigjarige tot 30 procent en bij iemand boven de negentig tot zo’n 20 procent. ‘Veel mensen hebben fantastische kinderen, maar dat geldt niet voor iedereen. Met deze constructie verdwijnt het probleem van de erfenis en kun je het geld zelf uitgeven aan wat je maar wilt.

Daarnaast is het een geweldige manier om je pensioen aan te vullen,’ zegt Ignacio Pérez-Portabella, afdelingshoofd van makelaarskantoor Engels & Volkers in Barcelona, dat verschillende woningen in het hoge segment heeft verkocht in bloot eigendom.

‘In ons bedrijf is het aantal verkoopovereenkomsten in bloot eigendom in nauwelijks een jaar tijd gegroeid met zo’n 300 procent,’ verklaart Eduardo Molet, die als makelaar gespecialiseerd is in agressieve marketingcampagnes, naar Amerikaans voorbeeld. Veel Madrilenen zullen zijn gezicht herkennen van de reclameposters in de stad. ‘De wijken met de hoogste vraag zijn de duurste wijken, zoals Salamanca, Chamberí en Chamartín.’

Molet legt uit dat Spanje een land is van huiseigenaren en dat een groot deel van het familiekapitaal in bak-stenen zit. Hoewel deze traditie voor tegenslag zorgde na het uiteenspatten van de huizenbubbel, zijn oude – en rijke – mensen hiermee in het voordeel. Op deze manier behoeden ze zichzelf voor het clichébeeld van de oude markies die goedkope wijn drinkt in een vervallen herenhuis, zonder een cent te makken.

In sommige gevallen zijn het de eigen kinderen die aandringen op verkoop in bloot eigendom. Katherine en Elisa erven het appartement van hun moeder Adelfa, 88 jaar, die er erg van kan genieten om vanuit het raam van haar woning de vliegtuigen te zien landen bij zonsondergang. Haar dochters willen er niet samen wonen als hun moeder overlijdt en opdelen is ook geen optie. Elisa (59) heeft plannen om een bedrijf te beginnen met een vriendin en haar zus, die een hoge functie in het bedrijfsleven heeft, ziet er niets in om in het chique appartement te gaan wonen. Daarom hebben ze besloten het voortijdig te verkopen, voor 860.000 euro.

De zussen zijn geboren in Zwitserland en brachten een groot deel van hun leven in Cuba door, totdat ze vanwege de revolutie moesten uitwijken
naar Spanje. Elisa zegt dat de verkoopconstructie met recht van gebruik en bewoning tegenwoordig heel populair is in Spanje. De verkoop levert weliswaar minder op, maar zo heb je het geld wel meteen tot je beschikking. Hoewel haar moeder ook over enkele jaren kan besluiten naar een verzorgingstehuis te vertrekken en zo de totale verkoop naar voren te schuiven. Maar voor nu woont Adelfa nog in haar huis dat vol staat met foto’s die getuigen van een gelukkig leven samen met haar echtgenoot en dochters.

“De vrouw op pantoffels die in de keuken spaghetti kookt, krijg je er gratis bij”

De voordelen voor de verkoper zijn dat hij geen onroerendezaakbelasting (IBI) hoeft af te dragen, niet meer bijdraagt aan de kosten van de vereniging van eigenaren en dat de verzekeringspremie omlaaggaat. Ook krijgt hij een ontheffing bij de aangifte van de inkomstenbelasting. De koper, op zijn beurt, koopt een appartement voor een prijs beneden de marktwaarde en heeft volgens de wet het recht om de woning in goede staat te ontvangen. Anders beschouwd is het alsof de koper het appartement voor de marktwaarde koopt, maar zich op voorhand verzekert van de huurinkomsten. Net als bij levensverzekeringen zal de tijd uitwijzen wie er meer voordeel uit de situatie haalt.

In het geval van Ana María is er geen sprake van erfgenamen. Nou ja, via haar mans kant van de familie wel, maar om eerlijk te zijn heeft ze geen hoge pet van hen op. Waarom zou ze hun dit prachtige stulpje met uitzicht op een middeleeuws kasteel nalaten? Voor haar is dit stukje aarde het paradijs. ‘Het is een gigantisch huis. Ik zou hier niet alleen willen wonen als mijn man overlijdt. Ik zou de eigendomsrechten verkopen, het geld meteen tot mijn beschikking hebben en het huis pas verlaten als hij niet meer op deze aarde is,’ licht ze toe.

Zal ze het haar aangetrouwde neven meedelen? ‘Nee, waarom zou ik? Het is van mij en ik mag ermee doen wat ik wil.’ Ongetwijfeld zou ze er veel voor over hebben om hun gezichten te zien als ze er bij de notaris achter komen.

Auteur: Juan Diego Quesada en Lucía Franco

Auteur: Juan Diego Quesada en Lucía Franco

Plaats een reactie