Fusie verontrust journalisten

CNN Business / 360  |  4 December 2019 - 14:00 4 Dec - 14:00

Eind november gaven aandeelhouders goedkeuring aan plannen voor de fusering van de Amerikaanse uitgevers Gannett en GateHouse Media. Gannett is eigenaar van USA Today en meer dan 100 lokale kranten. Uitgever GateHouse Media bezit meer dan 100 dagbladen, weekbladen en andere publicaties en is daarmee aanwezig in 39 Amerikaanse staten.

Door de fusie ontstaat een bedrijf dat meer dan een zesde van de Amerikaanse dagbladen in handen krijgt.

Journalisten hebben hun bedenkingen over de fusie en maken zich zorgen over de toekomst. Vakbond NewsGuild, die meer dan 20.000 journalisten vertegenwoordigt, publiceerde een studie waarin wordt gesteld dat door de fusie de lonen zullen worden verlaagd en er mogelijk banen worden geschrapt. Betrokken journalisten vrezen dat er meer bezuinigd zal worden dan zonder fusie. Die zorgen zijn niet vreemd, want de uitgevers voorspellen dat er door de fusie jaarlijks tussen de 275 miljoen en 300 miljoen dollar aan kosten zullen worden bespaard. Details over hoe die kosten worden bespaard en waar zal worden bezuinigd werden daarbij niet gegeven.

Redactiemedewerkers van The Arizona Republic, traditioneel een niet-vakbondskrant, stemden in oktober voor aansluiting bij een vakbond, na felle tegenwerpingen van hun hoofredacteur Greg Burton. In een e-mail beweerde Burton, waarschijnlijk onder druk van de eigenaren, zeker te weten dat ‘verschillende werknemers, in het streven om onze redactie bij een vakbond aan te sluiten, de gangen nagaan van een aantal collega’s die tegen aansluiting zijn’.

(CNN Business, Atlanta)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie