Exoskeletten voor oudere Japanse werknemers

New Scientist / 360  | 26 December 2019 - 14:0026 Dec - 14:00

Met een bevolking waarvan 26% ouder is dan 65, heeft Japan wereldwijd het hoogste percentage ouderen en die groep blijft steeds langer aan het werk.

Inspelend op deze ontwikkeling ontwerpen Japanse technologiebedrijven nu pakken met een exoskelet die ouderen van meer kracht moeten voorzien.

Zo heeft Innophys een pak ontwikkeld dat kan worden ‘opgeladen’ door 30 keer in een handpomp te knijpen, waardoor door luchtdruk aangedreven ‘spieren’ met lucht worden gevuld. Met het pak, dat zo’n €1200 kost, kan tot 25 kilo worden getild. Innophys levert zo’n pak aan een familiebedrijf in voedselproducten, waar regelmatig zwaar getild moet worden. ‘De vader is in de 70 en zou met pensioen gaan, maar werkt nu nog steeds met ons exoskelet’, aldus een woordvoerder.

Vanwege de vergrijzing overweegt de Japanse regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 70 jaar en de verwachting is dat daarom de vraag naar dergelijke exoskeletten zal toenemen.

(New Scientist, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Yuichiro C. Katsumoto uit Shonan, Japan / Wikipedia