Farmaceutische fraude

Die Zeit / 360  |  2 January 2020 - 20:00 2 Jan - 20:00

Op last van justitie in Hamburg hebben zo’n 400 politieagenten een inval gedaan bij het farmaceutische bedrijf ZytoService, marktleider in de productie van een geneesmiddel tegen kanker in Duitsland.

Ook werden invallen gedaan bij zo’n 50 instellingen die banden met het bedrijf onderhouden, zoals dokterspraktijken, apotheken, een ziekenhuis en verschillende kantoren in Hamburg.

Sinds begin 2017 zouden artsen ‘aflossingsvrije leningen, commissiegelden tot €500.000, het gebruik van luxe voertuigen en andere geldelijke voordelen’ zoals praktijkruimtes van ZytoService hebben ontvangen. In ruil daarvoor ontving ZytoService recepten voor geneesmiddelen van bevriende apotheken die wederrechtelijk werden gefactureerd. Alleen al de ziektekostenverzekering Techniker zou daardoor een schade van €8,6 mln hebben geleden.

De fraude was mogelijk omdat artsen in Duitsland kunnen kiezen naar welke gespecialiseerde apotheken patiënten met hun recepten voor geneesmiddelen tegen kanker moeten gaan. De kosten voor therapieën tegen kanker kunnen oplopen tot €100.000 en worden in de industrie daarom ‘farmaceutisch goud’ genoemd.

(Die Zeit, Hamburg)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie