De opmars van de Europese drone

Frankfurter Allgemeine Zeitung  | 11 July 2012 - 11:4111 Jul - 11:41

Ondanks bezuinigingen op defensie worden in Duitsland en Frankrijk nieuwe drones ontwikkeld. De Universiteit van Gent heeft een archeologiedrone gehuurd.

Cassidian, de wapentak van European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS), is druk bezig een nieuwe Europese drone te ontwikkelen. Cassidian doet dat onder meer samen met Rheinmetall, een Duitse toeleverancier voor defensie. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung vertelt directeur Stefan Zoller van Cassidian over bezuinigingen op defensie, concurrentie van Frankrijk en Groot-Brittannië en kansen in Azië.

Eigenlijk zouden Duitsland en Frankrijk samen een drone ontwikkelen, maar Frankrijk werkt ook met Groot-Brittannië samen aan een ander droneproject. Volgens Zoller is versnippering van onderzoek en productie onverstandig gezien de grote bezuinigingen op de Europese defensiebegrotingen. Cassidian richt zich vanwege die bezuinigingen ook op Aziatische markten en niet-militaire technologie.

Archeologiedrone
De Universiteit Gent maakte onlangs bekend een drone gehuurd te hebben voor archeologisch onderzoek. De microdrone wordt ingezet voor zogeheten “non-destructieve archeologie” waarbij niet wordt gegraven.

De drone, die ongeveer 55.000 euro kost, maakt luchtfoto’s en 3D-foto’s van archeologische lokaties. Er zijn al 3D-foto’s van een civiel amfitheater op de Oostenrijkse Romeinse site Carnuntum gemaakt. De drone kan worden gehuurd dankzij een donatie van de privéstichting Dioraphte, een Nederlands vermogensfonds.

Lees ook:
Drones maken doden zonder schuldgevoel mogelijk (360)

Amerikaanse dronesdoden zijn slecht voor het internationale recht (360)

Aan de knoppen van de drones (360)

Zoek mee naar de drones (360)

Drones leren mensentaal (360)

Drones doden burgers en zijn slecht voor de privacy (360)

Francis Fukuyama maakt zijn eigen drone (360)

(Een drone met het logo van het Duitse leger. Foto van Rheinmetall)

Plaats een reactie